Orchestra de cameră La Follia Baroque Ensemble Timişoara va susţine, joi, 22 octombrie, de la ora 17, în sala Tonitza a Muzeului de Artă din Cluj un recital cameral de muzică veche. În programul serii sunt compoziţii de Arcangelo Corelli (Sonata da camera op. 4 nr. 4 şi Sonata da camera op. 2 nr. 1), Antonoi Vivaldi (Triosonata în Mi bemol major op. 1 nr. 7) şi Georg Friedrich Händel (Triosonata în La major op. 5 nr. 1 şi Triosonata în Sol major op. 5 nr. 4).Ansamblul baroc din Timişoara (Codrin Emandi – vioară, Diana Emandi – vioară, Ciprian Câmpean – violoncel, Valentina Peetz – clavecin, Andrej Jovanic – teorbă) îşi propune, prin stilul interpretativ bazat pe tehnici instrumentale specifice stilului baroc bivalent al secolelor XVII – XVIII, să promoveze muzica din această perioadă prin concerte, înregistrări, colaborări cu alţi muzicieni sau ansambluri, dar şi prin participări la programe guvernamentale, educaţionale şi de binefacere.
După o perioadă de documentare începută în 2002, activitatea de concert a ansamblului a început în Timişoara în anul 2005, prin mici concerte în cadru privat, cu ocazia unor congrese medicale, expoziţii, inaugurări etc. La Follia colaborează în primăvara aceluiaşi an cu grupul baroc Collegium Stravagante, colaborare care deschide calea spre primele participări internaţionale la proiecte de operă barocă şi colaborări cu scene lirice (Academia „Santa Cecilia” din Roma, Roma Barocca Ensemble, Festivalul Internaţional Mezza Estate).
Ecourile favorabile ale prezentării pe scena lirică italiană în primă audiţie mondială a operei baroce Decebalo (scrisă de Leonardo Leo în 1743), precum şi experienţa dobândită în domeniul interpretării baroce, au favorizat o importantă invitaţie din partea Orchestrei de Cameră italiene „Vox Aurae” de a participa împreună cu aceasta la un turneu în Italia şi Spania, cu prestigioase concerte la El Escorial din Madrid şi participarea la Festivalul Internaţional din Santander. Colaborarea cu Institutul Cultural Român, prin participarea la proiectul guvernamental Romania in Advent, precum şi oferta de parteneriat a institutului pentru viitoarele proiecte ale ansamblului, au oferit şansa de a cânta în spaţii de concert exclusive: bisericile Saint Severin şi Notre Dame des Blancs Manteaux din Paris, catedrala din Saint Leu, din Amiens, Théatre du Château din Eu si Auditoriul Muzeului din Calais. Determinantă pentru activitatea grupului a fost şi colaborarea cu flautistul francez Jean-Pierre Menuge şi cooptarea lui în La Follia.
În anul 2007, muzicienii au format „Societatea Musica Antica”, pentru ca în anul următor să organizeze prima ediţie a Festivalului de Muzică Veche de la Timişoara, dar şi prima ediţie a Festivalului de Muzică Veche de la Brebu Nou. Anul 2009 marchează organizarea unor cursuri de măiestrie, ca parte integrantă a celor două festivaluri.