Profesorul dr. Radu Deac din Târgu-Mureș, cetățean de onoare al comunei sătmărene Supur



Profesorul dr. Radu Deac din Târgu Mureș va primi duminică titlul de cetățean de onoare al comunei sătmărene Supur. Rădăcinile profesorului și medicului Radu Deac, fondator al Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, se află la granița județelor Satu Mare și Sălaj. Născut în Zalău, profesorul Deac a fost invitat pentru data de 9 octombrie la un „drum acasă”. O revenire la rădăcini, care va însemna primirea în localități cu rezonanță pentru el și familia sa, localități care doresc să îl omagieze pe cel pornit dintre ei și care a ajuns cunoscut pe plan national și mondial atât pentru măiestria sa în domeniul chirurgiei cardiovasculare cât și ca fondator de școală de chirurgie, profesor, inventator și chiar, pentru o vreme, decident în ministerul de resort.Călătoria va debuta la Cluj de unde, următoarea oprire va fi la Zalău, când profesorul Deac se va întâlni cu reprezentanți ai Consiliului local precum și cu protopopul greco-catolic Pr. Valer Părău, care îi va prezenta noua biserică unită din oraș. Următoarea oprire va avea loc la Supuru de Sus, unde, la biserica din localitate, azi ortodoxă, va avea loc un Te Deum. De la ora 9.30 se va desfășura, la Primăria Supuru de Jos, ceremonia de acordare a titlului de cetățean de onoare profesorului Radu Deac, ceremonie condusă de primarul Vasile Şteţ. Amândoi bunicii profesorului sunt originari din această comună, unul fiind protopopul greco-catolic Emil Deac, decedat în 1937, iar celalalt senatorul țărănist şi teologul greco-catolic, Ioan Olteanu, decedat în 1945. După festivitatea de la primărie va avea loc, de la 12.30, la biserica din Supuru de Sus, un parastas la mormântul protopopului greco-catolic Emil Deac, bunicul profesorului Radu Deac.

După despărțirea de locuitorii din comuna Supur următorul popas va fi în localitatea Bădăcin din judeţul Sălaj – loc înscris pe harta României prin numele politicianului Iuliu Maniu. Aici gazdă va fi părintele Cristian Borz, care va fi ghid atât pentru biserica sa, greco-catolică, sfințită acum un an, cât și pentru Muzeul Iuliu Maniu care a luat ființă aici. Ulterior se vor vizita conacul lui Iuliu Maniu şi cenotaful marelui om politic, aflate la iesirea din Bădăcin spre Șimleul Silvaniei.

Ultima localitate ce va fi vizitată în 9 octombrie va fi Șimleul Silvaniei unde liceul „Ioan Ossian” va fi primul obiectiv. Prof. dr. Ioan Ossian a fost prefect al județului Sălaj și director al întâiului liceu românesc din acest județ. Profesorul Radu Deac, prin bunica sa paternă, este rudă cu familia lui Ioan Ossian, astfel că oprirea la liceu va fi un bun prilej pentru rememorarea personalității sale, dar și pentru întâlnirea cu alți membri ai familiei ilustrului profesor, stins în 1953. Ultima întâlnire va avea loc în cadrul unui banchet oferit de către primarul localității, Septimiu Ţurcaș, în cadrul căruia profesorul Radu Deac va întâlni presonalități ale orașului și va primi și o distincție din partea comunităților greco-catolice din vicariatul de Carei si vicariatul de Șimleu, din partea cărora vor participa vicarul foraneu onorific de Șimleu, Pr. Gheorghe Ţurcaş, vicarul foraneu de Carei, Pr. Radu Filip, protopopul de Șimleu, Pr. Nicolae Bodea şi protopopul de Supur, Pr. Vasile Goje. Din partea Eparhiei Greco-Catolice de Oradea va participa vicarul general, Pr. Florian Gui.

Related posts

Leave a Comment