Profesorul clujean Liviu-Petru Zăpârțan, decorat de Ordinul Suveran de Malta

Profesorul clujean Liviu-Petru Zăpârțan a fost decorat de Ordinul Suveran de Malta. El este cadru didactic al Universității Babeș-Bolyai și își încheie în aceste zile mandatul de ambasador al României la Sfântul Scaun și pe lângă Ordinul Suveran de Malta.

Liviu-Petru Zăpârțan a primit decorația Pro Merito Melitense în grad de Mare Cruce, pentru contribuția sa la dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre România și Ordinul Suveran de Malta. Liviu-Petru Zăpârțan a fost, în trecut, și ambasador al României în Marele Ducat de Luxemburg.

Ordinul Suveran de Malta este cel mai prestigios ordin cavaleresc din lume și este subiect de drept internațional. Ordinul numără aproximativ 13.500 de cavaleri, în întreaga lume.

Prezența Ordinului pe actualul teritoriu al României este atestată în secolul al XIII-lea, prin Diploma Cavalerilor Ioaniți, prin intermediul căreia Ordinul primea o serie de teritorii la nord de Dunăre. În perioada Regatului României, Ordinul Suveran de Malta a stabilit relații oficiale cu țara noastră. Aceste relații au fost suspendate în perioada comunistă și reluate după anul 1989.

Related posts

Leave a Comment