Problema animalelor fără stăpân din Cluj, rezolvată cu ajutorul voluntarilor

Problema animalelor fără stăpân de la Cluj a generat mai multe proiecte ale societății civile, care vizează mai ales câinii și pisicile fără stăpân. Cea mai des soluție propusă este sterilizarea și adoptarea acestor animale. Foarte multe asociații se bazează strict pe donații private și pe colaborarea cu cabinetele medicilor veterinari, precum și cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.

Sterilizarea câinilor și pisicilor fără stăpân este prioritatea asociației Arca lui Noe. Este vorba de o asociație fondată în anul 2003, care a atras foarte mulți voluntari. Asociația colaborează cu medicii veterinari pentru a steriliza animalele fără stăpân, care sunt duse apoi în adăposturi și oferite spre adopție. În aceste adăposturi, cățeii sunt vaccinați de două ori pe an, sunt deparazitați extern și intern și primesc carnete de sănătate și pașapoarte. Cățeii care au nevoie primesc și tratamente medicale. Cei care doresc pot să adopte animalele sau să participe la un program numit ”adopție la distanță”. Practic, cei care doresc să susțină activitatea adăpostului pentru animale trebuie să se angajeze să doneze, pentru o anumită perioadă de timp, suma de minim 75 de lei pe lună. Această sumă acoperă o parte din costul cu hrana lui cățel.

Un alt proiect aparține asociației Nuca. Această organizație susține mai mult de 200 de sterilizări de căței pe lună și contribuie la adopția a peste 100 de pisici pe an. Voluntarii asociației participă și la proiecte de educare a copiilor. Există și asociații, precum Green Cats, care au susținut campanii de sterilizare a animalelor fără stăpân din mediul rural, în comunități precum Bonțida. Astfel de acțiuni au fost organizate și în alte comunități, precum Aiton sau Florești, cu sprijinul medicilor veterinari din localitățile respective.

Related posts

Leave a Comment