Primul ghid electoral în limba romani a fost lansat la Cluj

Un ghid electoral scris în limbile română şi romani a fost distribuit într-o comunitate de romi din comuna Gilău, judeţul Cluj. Scopul principal al acestui ghid este instruirea romilor cum să voteze la alegerile prezidenţiale şi pentru a nu mai fi înregistrate voturi nule din partea acestora. Inițiativa aparține mai multor organizații ale romilor din Transilvania.”Ghidului electoral rom” pentru alegerile prezidenţiale cuprinde paşii care trebuie făcuţi de o persoană pentru a vota, cu explicaţii despre procedură. Ghidul a fost editat într-un tiraj de 50.000 de exemplare, în română şi, în premieră naţională, și în limba romani. Inițiativa este binevenită, spun liderii organizații de romi din țară. Sociologul Ciprian Necula, de la organizația Romani Butiq spune că acest ghid este un exercițiu de democrație foarte util.

“Un ghid prin care oamenii sunt învățați care sun procedurile corecte de a vota mi se pare firesc în orice stat democratic, din când în când să ne reamintim cum se votează, fiindcă sunt un număr mare de buletine de vot anulate din eroare, nu din protest, iar astfel de măsuri sunt binevenite. În Statele Unite este campanie go-out-to-vote, mergeți să votați. Și noi avem acuma niște spoturi tv, unele foarte bune pe idea –mergeți și votați. În țări precum Bugaria, unde există minorități precum turcii și romii car n-au acces la educație, au înalt mare de analfabetism în rândul lor și atunci se recurge la campanii de informare cum se votează corect”, a spus Ciprian Necula.

În afară de explicațiile despre procedura de vot, ghidul mai îndeamnă romii să sune la 112 în cazul în care se simt constrânşi sau ameninţaţi într-un fel în timpul exercitării dreptului la vot. Sociologul Cirpian Necula este de părere că toți românii, nu doar romii ar trebui să semnaleze orice abuz legat de procesul de vot.
“Sunt foarte multe abuzuri care se petrec în comnitățile vulnerabile din punc de vedere social și economic, nu neapărat ale romilor, în care candidații recurg și la metode mai puțin legale, de la punga deproduse ale bucătăriei – ulei, zahăr și sare – la bani cash direct. Acestea sunt abuzuri si trebuie sancționate astfel de comportamente electorale”, a mai spus Ciprian Necula de la Romani Butiq.

Ghidul urmează să fie distribuit la nivel naţional în comunităţile mari ale romilor, în ultima săptămână de campanie electorală. Însă cu un ghid nu se face primăvară, consideră Marian Mandache, director executiv Romani Criss.

“Un asemenea, ghid ar fi ultil la nivelul multor comunități, însă, un simplu ghid nu să rezolve problma lipsei de informare care există în rândul comunității rome asupra dreptului la vot și atunci ar fi nevoie și de campanii din ușă în ușă. Romani Criss a făcut în trecut lucrul acesta, prin care oamenii sa fie informați și verbal, să li se spune care sunt drepturile lor, care sunt procedurile de vot corecte”, a spus Marian Mandache, director executiv Romani Criss.

Potrivit lderului rom clujean Aurel Pascu, unul dintre inițiatorii proiectului, faptul că ghidul este editat şi în limba romani are un impact foarte mare în rândul membrilor etniei, deoarece romii sunt mai responsabili când citesc ceva în limba lor. Cei care nu știu să citească pot apela la rude sau prieteni care să le citească din ghid și astfel, riscul de a greși la vot ar fi mai mic.

Related posts

Leave a Comment