Curtea de Apel Cluj a confirmat luni, 21.05.2012, in mod irevocabil, primul faliment al unei persoane fizice din Romania, un dezvoltator imobiliar care a incasat bani sub forma de avans de la peste 100 de familii pentru locuinte pe care nu le-a mai construit vreodata, informeaza Societatea Civila de Avocati „Revnic si Asociatii”.Respingerea recursului inaintat de Micle Daniel-Ionel impotriva hotararii Tribunalului Specializat Cluj prin care s-a deschis procedura de faliment impotriva sa in dosarul 3499/1285/2011 inseamna pentru persoanele pagubite o sansa reala de a-si recupera banii.
Este vorba despre o persoana care, desi nu era inscrisa in Registrul Comertului, avea totusi calitatea de comerciant, deoarece desfasura in mod constant activitati comerciale.
Astfel, in anul 2007, Micle Daniel-Ionel, impreuna cu asociatul sau, Muresan Sergiu-Romeo, au demarat un proiect imobiliar in comuna Baciu, judetul Cluj, constand in edificarea de blocuri si valorificarea apartamentelor.
Initial, proiectul prevedea edificarea a 14 blocuri de locuinte cu trei etaje si mansarda. Din cauza crizei economice instalate in 2008-2009, pana in prezent au fost finalizate doar 4 blocuri, iar unul este abia inceput, lucrarile fiind demult oprite.
„Revnic si Asociatii”, societatea de avocatura care ii reprezeinta pe cei care au demarat procedura de faliment, arata ca, de la data pronuntarii sentintei de deschidere a falimentului de catre Tribunalul Specializat Cluj, lui Micle Daniel-Ionel i-a fost ridicat dreptul de administrare a averii sale personale, administrare ce a fost preluata de catre doamna Cristina-Maria Terpe, lichidatorul judiciar numit de instanta.
In perioada urmatoare, se preconizeaza exercitarea de catre lichidator a unor actiuni de anulare a unor contracte prin care se crede ca Micle Daniel-Ionel si-ar fi micsorat fraudulos patrimoniul pentru a face imposibila recuperarea de catre clientii pagubiti a daunelor produse.
In procedura falimentului, astfel de actiuni se exercita fara sa se plateasca exorbitante taxe de timbru. Prin aceasta, s-a creat o noua sansa de recuperare de catre pagubiti a sumelor achitate ca avansuri la apartamentele ce nu au mai fost niciodata construite.
Mai mult, lichidatorul are posibilitatea executarii antecontractelor, astfel ca unii pagubiti pot deveni proprietarii apartamentelor platite mult mai facil decat prin intermediul unor procese avand ca obiect obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract notarial de vanzare-cumparare.
Cazul descris este unul cu mare impact social, avand in vedere ca 127 de familii pagubite s-au inscris deja pe tabelul creditorilor lui Micle Daniel-Ionel. Cei mai multi sunt promitenti-cumparatori care au semnat antecontracte de vanzare-cumparare si au achitat avansuri de pret (sau chiar pretul integral) pentru apartamentele ce urmau sa fie construite, insa pana in prezent nu au primit nimic in schimb.
De altfel, nici nu ar fi existat multe sanse de a primi ceva, deoarece la inceputul anului 2011, Micle Daniel-Ionel si-a ipotecat toate imobilele detinute in favoarea unei persoane numite Keith John Viner, prin intermediul unor contracte de imprumut a caror valabilitate este pusa sub semnul intrebarii de catre creditorii care incearca sa isi recupereze sumele investite, mai arata Societatea Civila de Avocati „Revnic si Asociatii”.