
Fabrica de pantofi Clujana a început exportul pe piaţa din Franţa. Deja, în Hexagon au ajuns primele 8.892 de perechi de pantofi produşi la Cluj.Valoarea acestei prime tranşe de pantofi este de 179.000 de euro. În paralel cu producerea de noi modele de pantofi pentru piaţa franceză, Clujana va începe producţia altor modele, special pentru piaţa din Irlanda.
Exportul acestor pantofi are loc prin intermediul firmei franceze Soditex, cu care Clujana a semnat un parteneriat strategic la începutul lunii septembrie. Acest parteneriat prevede că Clujana va produce pantofii sub marcă proprie, iar Soditex va primi un comision din vânzările pe care le realizează. De asemenea, firma franceză a primit dreptul de a vinde în exclusivitate modele de pantofi care vor fi create de designerii angajaţi de compania Soditex. Parteneriatul cu Clujana reprezintă un prim pas în cadrul strategiei companiei franceze de a se reorienta dinspre parteneriatele de producţie cu companii din state asiatice precum Vietnamul către parteneriate de producţie cu companii europene.
Parteneriatul dintre Clujana şi Soditex vine pe fondul relansării companiei producătoare de pantofi. În prezent, Clujana a ajuns să aibă 362 de angajaţi. Pe primele şapte luni ale acestui an, cifra de afaceri a companiei clujene a crescut la 3,9 milioane de lei, potrivit managerului Dan Ungureanu. Creşterea este de 1,5 milioane de lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Relansarea producţiei fabricii de pantofi din Cluj a fost, paradoxal, favorizată de criza economică. Pentru că pantofii de Clujana au preţuri mai mici şi o calitate comparabilă cu cea a pantofilor produşi în străinătate, foarte mulţi cumpărători s-au orientat către încălţămintea fabricată la Cluj. Şi asta pentru că mulţi dintre oameni au rămas fideli mărcii Clujana încă din perioada comunistă, crede consilierul judeţean Steluţa Racolţa, reprezentantul administraţiei judeţene în Adunarea Generală a Acţionarilor companiei clujene.
În opinia ei, colaborarea dintre Soditex şi Clujana este cu atât mai importantă, cu cât, pentru prima oară în istorie, Clujana va exporta sub marcă proprie. Până în anul 1989, Clujana lucra în regim lohn pentru alte companii, astfel că pantofii ajungeau să fie vânduţi sub alte mărci.
Relansarea fabricii de pantofi vine după o perioadă îndelungată de declin, în condiţiile în care colapsul comunismului a adus şi pierderea pieţelor tradiţionale pentru Clujana, precum cea a fostei Uniuni Sovietice, cea a fostei Iugoslavii ori cea a fostei Cehoslovacii. Timp de cinci ani, fabrica de pantofi a fost închisă. A urmat redeschiderea, dar noua fabrică are dimensiuni mult mai mici decât colosul comunist. Productivitatea muncii este, însă, mult mai mare. Fabrica Clujana a fost întemeiată în anul 1911, pe vremea fostului Imperiu Austro-Ungar, sub numele de Dermata. Pe atunci, ea era proprietatea familiei germane Renner. Întemeietorii saşi ai fabricii au fost, însă, expropriaţi după instaurarea regimului comunist.