Prima celulă de criză din România pentru copiii care suferă de ADHD. 220.000 de copii români au această afecțiune medicală

Clujul va avea prima celulă de criză din România pentru copiii care suferă de ADHD. Celula de criză va fi compusă din medici, psihologi, psihiatri și din sociologi. Ea va acorda sprijin părinților și copiilor care suferă de această afecțiune, potrivit www.consultatii-medicale.ro.De asemenea, cu ajutorul Direcției de Sănătate Publică și a Inspectoratului Școlar Județean, medicii școlari și cadrele didactice vor fi instruiți să acorde asistența necesară copiilor. Potrivit unei estimări a Organizației Mondiale a Sănătății, circa 220.000 de copii din România suferă de ADHD. Acest lucru înseamnă că cinci la sută dintre copiii din România suferă de simptomele aceste afecțiuni.

Doar în prima jumătate a anului trecut, aproximativ 300 de copii din județul Cluj au fost diagnosticați cu ADHD conform statisticilor oficiale, însă specialiștii estimează că numărul real este mult mai mare. Întârzierea unui diagnostic corect scade și eficiența terapiei și tratamentului de care copiii pot beneficia. Potrivit șefei Direcției de Sănătate Publică din Cluj, Dorina Duma, tratamentul ADHD presupune deopotrivă tratament psihologic sau psihiatric și medicamentos.

Pentru ca părinții să aibă acces ușor la informații corecte și complete, specialiștii clujeni s-au reunit într-un grup de lucru, la inițiativa asociației non-profit „Pași Înainte”. Grupul va oferi sprijin părinților prin întâlniri periodice, va sprijini activități de informare în școli și va realiza managementul unor cazuri dificile de ADHD, unde este nevoie de o intervenție care să implice mai multe instituții de profil.

„Copiii cu ADHD sunt adesea descriși ca obraznici, neatenți sau pur și simplu prost crescuți, fără ca oamenii care folosesc aceste etichete să realizeze că creierul acestor copii funcționează pur și simplu altfel decât al celor din jur. Chiar dacă nu orice copil neastâmpărat are ADHD, noi recomandăm părinților ca, dacă au dubii, să apeleze la specialiști pentru a verifica situația propriilor copii”, spune Andreea van Peer, reprezentanta asociației Pași Înainte și psiholog clinician. Andreea van Peer a recunoscut că, de multe ori, părinții refuză să accepte faptul că această boală îi afectează pe copiii lor. ”Sunt părinți care refuză să meargă cu copilul la psihiatru pentru că spun: copilul meu nu este nebun. Însă nu este vorba de nebunie, ci de o afecțiune care trebuie tratată cât mai timpuriu”, a spus Andreea van Peer.

Grupul de lucru este format din reprezentanți ai asociației și ai unor instituții de specialitate, precum Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Direcția de Sănătate Publică Cluj, Primăria Cluj-Napoca prin Direcția de Asistență Socială și Medicală, Clinica de Psihiatrie Pediatrică și Centrul de evaluare și intervenție pentru copii și adolescenți. Activitățile grupului vor fi realizat sub egida Inspectoratului Școlar al județului Cluj.

Specialiștii vor face schimb de date relevante și bune practici pentru tratamentul tulburării ADHD, în așa fel încât toate părțile implicate să aibă acces la informații corecte și actualizate, iar copiii să beneficieze de sprijinul necesar atât la școală, cât și din partea altor instituții. Ei vor dezvolta și recomanda bune practici în toate ariile implicate: unități de învățământ, familie și comunitate.

Părinții copiilor care suferă de ADHD se bucură de această inițiativă.

Related posts

Leave a Comment