
Mulţi dintre noi am trecut prin situaţia de a ne simţi rău sau de a fi bolnavi şi totuşi să mergem la serviciu. Cu toate că „prezenteismul” (un concept nou care surprinde această situaţie) nu este încă măsurat în România, specialiştii cred că fenomenul este în creştere în perioada de criză, la fel cum se întâmplă cu munca peste program.”Spaima de concediere îi face pe tot mai mulţi români să meargă la serviciu chiar dacă sunt bolnavi. Se tem că altfel vor strânge bile negre în ochii şefilor”, spune Mădălina Popescu, director general al firmei Pluri Consultants.
Potrivit acesteia, absenteismul se manifestă preponderent în companiile de stat sau în administraţia publică, în timp ce în mediul privat angajaţii nu-şi permit să-şi ia concediu medical nici atunci când sunt bolnavi. „Nu le recomand angajaţilor să-şi neglijeze sănătatea, chiar dacă unii dintre şefi caută tot felul de motive ca să subţieze efectivul de angajaţi”, explică Popescu.
Cel mai ridicat nivel al „prezenteismului” la nivelul UE este întâlnit în Olanda, unde 76% dintre angajaţi au mers la serviciu chiar în zilele în care s-au simţit rău. În majoritatea statelor europene în care s-au realizat studii pe acest subiect, ponderea prezenteismului variază între 50% şi 70%.
„Angajaţii din mediul privat nu vor scăpa prea curând de mega-stres şi de muncă peste program. Nu este o perioadă în care angajaţii să fie menajaţi”, spune şi Dan Berteanu, preşedintele firmei de training UBD.
Cele mai multe cazuri de „prezenteism” sunt raportate în firmele mici, unde relaţiile de muncă sunt mai directe, iar suplinirea este mai dificil de realizat, potrivit unui studiu Eurofound. „La noi, situaţia se regăseşte cu siguranţă şi în companiile mari. Criza economică i-a împins forţat pe mulţi dintre români către workoholism”, spune consultantul HR.
Studiile europene sugerează că şi „prezenteismul” costă, în sensul în care productivitatea muncii în zilele de boală este redusă. Printre riscurile pe care le implică „prezenteismul” este şi acela de a-i îmbolnăvi pe colegi, în cazul unor boli contagioase.