Pretenţiile UDMR dau curaj UNPR să-i forţeze mâna lui Emil Boc. Plus, de ce se mai ceartă coaliţia


Liderul deputaţilor UNPR, Eugen Nicolicea, exclude varianta asumării statutului minorităţilor naţionale dorit de maghiari. Dacă totuşi Executivul o va face, UNPR va cere la rându-i angajarea răspunderii pe legea impozitării averilor mari.Vicepreşedintele Uniunii pentru Progres, Eugen Nicolicea, dezminte zvonurile potrivit cărora Cabinetul Boc ar fi dispus să-şi asume răspunderea în Parlament pe statutul minorităţilor naţionale şi spune că în şedinţa coaliţiei de luni nu s-a discutat despre această variantă.
„Statutul minorităţilor este trecut în protocolul coaliţiei de guvernare. Nu poate fi monedă de schimb între PDL şi UDMR pentru susţinerea regionalizării. Asta e invenţie de presă. S-au deblocat lucrările la comisie, o să ajungă curând la plen, deci nici nu se poate pune problema asumării”, a declarat pentru REALITATEA.NET, Eugen Nicolicea. Acesta spune că dacă totuşi Uniunea va face presiuni asupra PDL ca statutul minorităţilor să fie adoptat prin asumare, UNPR va fi îndreptăţit să solicite aceeaşi metodă pentru legea impozitării averilor.
„Dacă asumăm răspunderea pe orice, atunci o să cer şi eu asumare pe legea noastră. Noi cu legea asta aducem bani la bugetul de pensii, e ceva ce afectează direct populaţia şi economia ţării. De ce n-aş putea s-o fac ?”, completează Nicolicea.

Statutul minorităţilor, un nou cui al lui Pepelea pentru coaliţie

Adoptarea statutului minorităţilor naţionale a fost subiect de dezbateri aprinse în şedinţa coaliţiei de luni dimineaţă, dar cum nu s-a ajuns la un consens pe câteva articole sensibile, liderii au programat o nouă întâlnire pentru luni seară. Între timp, în Parlament, reprezentanţii partidelor din arcul guvernamental se întâlnesc pentru a întocmi un raport comun pe marginea textului legii cu care să se prezinte şi marţi la consultările de la Cotroceni.
„Normal că nu ne-am înţeles că altfel nu ne mai întâlneam încă o dată, nu ? Dar nu pot să vă spun unde nu am căzut de acord, ca să lasăm libertate mai mare de dezbatere în coaliţie”, spune Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor din Camera Deputaţilor.
Unul dintre punctele nevralgice ale discuţiilor este articolul 14 din statut, modificat de comisia drepturilor omului cu ajutorul PDL în pofida opţiunilor UDMR. Mai precis, articolul final permite statului să reorganizeze judeţele şi circumscripţiile electorale în care majoritară este populaţia minoritară, fără a le afecta însă drepturile prevăzute de lege. Iniţial, maghiarii interziceau în textul legii acest drept al statului. În această variantă, Uniunea se asigura că în cazul reîmpărţirii administrativ-teritoriale a României, judeţele Harghita şi Covasna nu pot fi înglobate în regiuni mai mari astfel ca maghiarii să devină minoritari.
Nici la articolele care fac referiri la finanţarea locală a învăţământului de limbă maghiară sau la dreptul de a studia în limba maternă anumite materii, coaliţia nu s-a înţeles. PDL susţine că există riscul dublei reglementări, în condiţiile în care multe dintre prevederile din statut se regăsesc în alte legi.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, ţine cu tot dinadinsul ca statutul să fie adoptat în forma dorită de formaţiunea sa până pe 25 iunie, când va avea loc Consiliul Reprezentanţilor Unionali. Statutul ar putea ajunge la plen săptămâna viitoare dacă membrii comisiei ajung la o formă convenită de toată lumea.
În ceea ce priveşte regionalizarea, surse din coaliţie susţint pentru REALITATEA.NET că nu a fost subiect de dezbatere, discuţiile urmând să se reia după întâlnirea cu preşedintele Băsescu.

Related posts

Leave a Comment