
În acest moment producătorii de energie nu plătesc decât 20% din suma datorată pentru permisele de emisii de gaze cu efect de seră.Reprezentanţi ai ministerului Economiei vorbesc de un şoc al preţurilor în 2013. Scumpirea va fi provocată de dispariţia subvenţiilor pentru cărbune, la care se adaugă preţul plătit de producători pentru emisiile de dioxid de carbon. Situaţia va fi mai dificilă în România faţă de alte state ale Uniunii Europene care se vor supune aceloraşi reguli deoarece la noi cărbunele este materia primă din care se produce 40% din electricitate.
Toate aceste costuri se vor regăsi în facturile plătite de populaţie şi agenţii economici. În acest moment producătorii de energie nu plătesc decât 20% din suma datorată pentru permisele de emisii de gaze cu efect de seră.
România poate cere însă Comisiei Europene amânarea plăţii taxelor datorate pentru aceste emisii, măcar pentru unele dintre societăţile producătoare de energie. Producţia unui megavatt oră presupune şi producţia unei tone de emisii de dioxid de carbon.
Pentru fiecare tonă de dioxid de carbon producătorul trebuie să cumpere câte un certificat, care costă până la 50 de euro.