Toate pensiile militarilor vor fi afectate de prevederile viitoarei Legi a sistemului unitar de pensii, cadrele militare urmând să piardă între 19 şi 69% din pensiile actuale, potrivit simulărilor făcute de Ministerul Muncii, se arată într-un document al Ministerului Apărării.”La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, au fost efectuate simulări pentru determinarea cuantumului pensiei în cazul aplicării metodei de calcul a pensiilor conform noii legi”, se arată într-un comunicat al MApN.
„Pentru toate situaţiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor care a fost obţinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins între 19% şi 69% faţă de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislaţii”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, Ministerul Apărării susţine că suma care ar putea fi economisită prin aplicarea noilor prevederi nu poate fi determinată, întrucât nu există o bază de date privind drepturile băneşti plătite militarilor, aceştia neavând carnet de muncă.
„Realizarea bazei de date pentru aproximativ 82.000 de pensionari presupune o perioadă de timp de peste 15-20 de ani, pentru consultarea statelor de plată aflate în arhivele militare din teritoriu”, potrivit documentului MApN.
Conform unei statistici a Ministerului Apărării din anul 2009, peste 72% dintre pensiile militare se situează sub plafonul de 2.000 de lei. În acest sens, 13.143 de pensionari, adică 16% din totalul foştilor militari, primesc lunar o pensie cuprinsă între 39 şi 1.000 de lei. Peste jumătate dintre foştii militari (55,85%), adică 45.671 de persoane au o pensie cuprinsă între 1.001 şi 2.000 de lei. 15.881 de pensionari militari primesc o pensie cuprinsă între 2.001-3.000 de lei, iar 6.111 de foşti militari primesc lunar o pensie între 3.001 şi 4.000 de lei.
Astfel, potrivit situaţiei centralizate de MApN în 2009, doar puţin peste 1% dintre foştii militari au o pensie de peste 4.000 de lei, 765 se încadrează în cuantumul 4.001-5.000 de lei, iar 201 primesc o pensie de peste 5.000 de lei.
Militarii cer instanţei să constate că Guvernul şi Ministerul Muncii au refuzat nejustificat să invite Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate la dialogul social pe marginea legii unice a pensiilor, deşi proiectul îi afecta direct, astfel încât nu au putut aduce amendamente.
”Ne vom judeca în ţară şi în afara ţării”, spun reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate
„Aceste simulări sunt reale. Ne-au fost refuzate negocierile. Dar, noi vom merge până la capăt. Ne vom judeca în ţară şi în afara ţării”, a declarat Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.
În timp ce reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate susţin că aceste cifre sunt relevante, fostul ministru al muncii, Marian Sârbu, spune că „cifrele acestea trebuie tratate cu reţinere. Nu cred în valabilitatea lor. Dacă va fi posibilă o eventuală scădere, aceasta se referă la anumitre pensii. La cele care nu resppectă principiul contributivităţii”.
Senatorul PNL, Teodor Meleşcanu, susţine că „pentru mâine este prevăzută o şedinţă a comisiei, în care eu voi propune să dăm un aviz, în care pensiile militare şi a tuturor celor care fac parte din sistem să rămână aşa cum a fost şi până acum”.
Preşedintele Traian Băsescu infirma anul trecut, în octombrie, faptul că pensiile militare vor fi afectate de noua Lege a pensiilor. „Acestea vor fi plătite tot din bugetul de stat, însă Ministerului Muncii, iar militarii activi vor începe să contribuie la buget”, a specificat atunci preşedintele.