
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat marţi, la finalul şedinţei conducerii celor două Camere ale Parlamentului, că Legislativul nu poate aproba memorandumul transmis de Guvern pentru achiziţia avioanelor F16, deoarece nu există „instrumentul legal” în Constituţie.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat marţi, referindu-se la o scrisoare a Guvernului privind achiziţia de avioane multirol (F16), că „nu este de căderea Parlamentului să aprobe un memorandum la nivelul Executivului”.
„Am discutat despre o solicitare primită din partea primului-ministru prin care se solicită Parlamentului dezbaterea şi o decizie cu privire la achiziţionarea de avioane F16, echipamente pe care Departamentul Apărării americane doreşte să le ofere Ministerului Apărării din România. Votul majoritar în Biroul Camerei reunit a constatat că nu este de datoria Parlamentului României să aprobăm un memorandum la nivelul Executivului”, a afirmat Mircea Geoană la finalul şedinţei celor două Camere.
” Dacă am fi fost sesizaţi un proiect de lege, de exemplu, ar fi fost obligaţia noastră să ne aplecăm să spunem da sau nu, dar niciodată în istoria ultimilor 20 de ani Parlamentul României nu a fost chemat să aprobe un memorandum al Guvernului. De aceea, din punctul nostru de vedere, acest opinie va fi transmisă primului-ministru. În cel mai bun caz, cele două comisii de apărare ar putea să emită un aviz sau un punct de vedere neconstrângător şi neobligatoriu pentru noi. Nu avem în temeiul Constituţiei niciun vehicul de aprobare în Parlamentul României a unei achiziţii de echipamente militare pe baza unui memorandum semnat de Guvern în urma aprobării CSAT(…) Suntem într-un vid de instrument legal, Parlamentul nu se poate pronunţa cu privire la aceste achiziţii”, a declarat Geoană.
Mai mult, preşedintele Senatului a anunţat că i-a solicitat premierului să prezinte Parlamentului strategia de achiziţii şi înzestrare pe termen multianual „ca să vedem care este alocarea de resurse în aceste momente foarte dificile din punct de vedere bugetar social şi economic pentru ţară”.
„Am decis ca cele două comisii de Apărare să se poată apleca asupra elementelor de conţinut ale acestei oferte. La noi, la Senat, preşedintele Comisiei de Apărare a avut deja întâlniri cu ofertanţii europeni pentru a putea să avem şi o imagine cu privire la eventuale alte formule care pot fi avute în vedere”, a mai spus Geoană.
În 11 mai, premierul Emil Boc a trimis Parlamentului spre aprobare un Memorandum al Ministerului Apărării în care se prezintă varianta aleasă de minister în ceea ce priveşte achiziţia de avioane F-16.