Parcările din centru: cum se descurcă Primăria fără Arhiepiscopie
Pentru că Arhiepiscopia Ortodoxă spune „nu” în cazul parkingului din Piaţa „Avram Iancu”, Primăria se opreşete la varianta intersecţiei străzilor Kogălniceanu cu Universităţii. Şi Consiliul Judeţean anunţă un proiect de parking pe strada Babeş.Arhiepiscopia Ortodoxă a dat un răspuns final şi anume că nu e de acord cu propunerea Primăriei privind amenjarea parkingului subteran din Piaţa “Avram Iancu”, a mărturisit consilierul local PDL, Adrian Popa, care este şi liderul comisiei speciale de urbanism. Prin urmare, municipalitatea se concentrează în prezent pe proiectul parkingului de pe strada Universităţii. De asemenea, se studiază posibilitatea amenajării unui parking subteran în Parcul „Ştefan cel Mare”. Consiliul Judeţean va completa lista cu un nou parking pe strada Babeş, care va înlocui proiectul „Akademia Center”.
Singura soluţie pentru fluidizarea traficului din zona centrală implică realizarea unui sistem de parkinguri bine pus la punct, a comentat la REALITATEA FM Cluj, consilierul local Adrian Popa. Acesta a arătat că din păcate, nu s-a reuşit încheierea unei înţelegeri cu Arhiepiscopia Ortodoxă din Cluj, pentru varianta parkingului din Piaţa „Avram Iancu”, astfel că în prezent se fac demersuri pentru amenajarea parkingului din intersecţia străzilor Kogălniceanu – Universităţii. „Arhiepiscopia a spus că nu poate fi de acord cu un parking în imediata vecinătate a Catedralei Ortodoxe, prin urmare ne concetrăm acum pe proiectul din zona Kogălniceanu. Se lucrează la studiile de specialitate, suntem în procedura de descărcare a terenului de sarcina arheologică, am solicitat avizele necesare, ne consultăm cu specialiştii şi sper ca în cel mai scurt timp să putem demara acest proiect”, a explicat Adrian Popa.
Tot în zona respectivă se va reamplasa Statuia „Sf. Maria”, monument care se află în prezent în spatele Bisericii Sf. Petru, din cartierul Mărăşti. “Parkingul din zona Kogălniceanu – Universităţii nu va afecta în nici un fel caraterul acestei zone. De altfel, s-a luat decizia ca acest spaţiu să fie reîntregit cu monumentul Fecioarei Maria, care prin anii 1950 a fost mutat din faţa Bisericii Piariştilor. Pe actuala parcare a Universităţii, vom amplasa această statuie, după ce vom amenaja parkingul subteran”, a explicat Adrian Popa. Tot în zona centrală, mai cu seama chiar sub parcul „Ştefan cel Mare”, ar urma să mai fie amplasat un parking, având în vedere că parcarea cu barieră din Cipariu nu poate funcţiona decât până în momentul în care se vor finaliza lucrările la Catedrala Greco-Catolică. „Chiar dacă va mai dura ceva timp până când se vor încheia lucrările la această catedrală, trebui de pe acum să venim cu un proiect viabil pentru amenajarea unui parking în vecinătate. S-a ajuns la concluzia că cea mai bună variantă ar fi ca după ce se închide parcarea cu barieră să putem dispune de un parking subteran în Parcul de lângă Teatrul Naţional”, a explicat Adrian Popa.
O propunere viabilă vine şi din partea Consiliului Judeţean Cluj. Preşedintele Horea Uioreanu a anunţat că pe terenul din curtea Spitalului de Pneumoftiziologie, care iniţial a fost concesionat pentru proiectul „Akademia Center” este pregătit un proiect de parking suprateran, care să deservescă zona Babeş-Haşdeu-Republicii-Ion Creangă. „Imediat ce se va soluţiona situaţia acestui teren, vom putea demara proiectul parkingului, având în vedere că această zonă este extrem de aglomerată”, a comentat Uioreanu. Tot în Haşdeu ar urma să se mai construiască un parking suprateran, în vecinătatea cantinei studenţeşti, conform înţelegerii dintre Universitatea Babeş Bolyai şi Primărie.