Mai multe bănci importante din Statele Unite ale Americii au început să alimenteze bancomatele cu fonduri suplimentare pentru a-şi linişti clienţii, care au început să reacţioneze în perspectiva unei posibilei intrări a ţării în incapacitate de plată.
Se îngroaşă gluma în SUA: reprezentanţii a trei dintre cele mai mari zece bănci din această ţară au explicat că pun în practică planuri folosite şi în august 2011, când a fost aprobată în ultimul moment creşterea limitei de îndatorare a ţării. Măsurile luate de bancheri vin după ce statul federal american a fost nevoit să implementeze prima oprire parţială a activităţii din ultimii 17 ani, în condiţiile în care Congresul nu a ajuns la un acord pentru a vota bugetul anului fiscal 2014, care a început la 1 octombrie.
Potrivit Financial Times, un director important de la o bancă din Statele Unite ale Americii susţine că instituţia pe care o conduce virează cu aproximativ 20-30% mai mulţi bani la bancomate pentru eventuale situaţii în care clienţi panicaţi vor să retragă sume considerabile.
Conform legii în vigoare, depozitele bancare sunt garantate în această ţară în limita a 250.000 de dolari. Totuşi, experienţa din timpul crizei din 2008 a demonstrat că perturbările mari de pe piaţa financiară au cauzat retrageri semnificative de capital, chiar dacă autorităţile au oferit garanţii suplimentare populaţiei.
Măsurile luate de bănci sunt doar unele temporare, iar instituţiile de credit au comunicat că bancomatele pot fi alimentate suplimentar pentru cel mult încă o lună.
De altfel, instituţiile bancare din SUA şi-au suplimentat capitalul, după criza financiară declanşată în 2008, tocmai pentru a face faţă unor eventuale situaţii dificile pe viitor. Chiar dacă reprezentanţii Rezervei Federale (Fed) au dat asigurări că pot rezista unui şoc economic sever, agitaţia de pe burse nu a scăzut, iar băncile continuă să se pregătescă pentru posibilele probleme care ar decurge din intrarea ţării în incapacitate de plată.