Pagina de istorie: Un an de la moartea Regelui Mihai I

Acum un an, se stingea din viaţă Regele Mihai I al României, personalitate care a marcat profund cursul istoriei europene. Mulţi istorici consideră că datorită lui Transilvania de Nord aparţine acum României. Alţii subliniază că Regele Mihai I a scurtat durata Celui de-al Doilea Război Mondial cu şase luni şi a salvat astfel sute de mii de vieţi omeneşti. Însă dincolo de părerile istoricilor, rămâne o certitudine matematică: Regele Mihai I este singurul om din istorie care a supravieţuit 90 de ani propriei sale încoronări, scrie RFI în Pagina de istorie.

Regele Mihai I a venit pe lume în 21 octombrie 1921. Era fiul Principelui Carol al României şi al Principesei Elena a Greciei şi Danemarcei.

 

Mariajul părinţilor săi a fost scurt şi plin de tensiuni. În anul 1925, Carol a decis să renunţe la drepturile sale dinastice şi a rămas în străinătate, alături de amanta sa, Elena Lupescu.

 

Drept urmare, în 1926, Mihai al României a fost proclamat drept Principe Moştenitor. Un an mai târziu, el devenea Regele României, ca urmare a decesului bunicului său, Regele Ferdinand I.

 

Vreme de trei ani, Mihai I a domnit ajutat de un Consiliu de Regenţă. Prima domnie a lui Mihai I s-a încheiat în iunie 1930, când tatăl său a revenit în România şi s-a proclamat Rege sub numele de Carol al II-lea.

 

Mihai al României s-a văzut detronat de propriul său tată şi lipsit de mama sa, care a fost trimisă în exil. Domnia lui Carol al II-lea a durat 10 ani. Începută cu mari speranţe, ea s-a transformat într-o tragedie.

 

În 1940, în contextul prăbuşirii aliaţilor tradiţionali ai României în Cel de-al Doilea Război Mondial, Carol al II-lea a fost nevoit să renunţe la Basarabia, Bucovina de Nord, Transilvania de Nord şi Cadrilater.

 

În septembrie 1940, l-a numit prim-ministru cu puteri dictatoriale pe generalul Ion Antonescu. Acesta l-a silit pe Carol al II-lea să abdice, iar Mihai I a redevenit Rege.

 

Însă Regele Mihai I nu avea decât un rol decorativ.

 

Întreaga putere era concentrată în mâinile dictatorului Ion Antonescu, care a decis, de unul singur, în 1941, intrarea României în război împotriva URSS.

 

Regele Mihai I şi Regina-Mamă Elena au aflat de intrarea în război de la BBC. Ulterior, Ion Antonescu a luat o serie de decizii care au aruncat pete asupra armatei române, implicată în acte precum masacrul de la Odesa.

 

Citiţi întregul material pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment