Pagina de istorie: Tânărul vest german care a aterizat în Piaţa Roşie

În 28 mai 1987, autorităţile sovietice au avut neplăcuta surpriză să constate că un avion de mici dimensiuni a violat spaţiul aerian al URSS şi a aterizat în Piaţa Roşie. Aflaţi din Pagina de istorie a RFI fabuloasa poveste a unui adolescent care a dat dureri de cap lui Gorvaciov, KGB-ului şi întregii apărări antiaeriene ruseşti.

Într-o după amiază de mai, în 1987, un avion de mici dimensiuni a aterizat în Piaţa Roşie din Moscova, lângă catedrala Sfântul Vasile, aproape de porţile Kremlinului, spre suprinderea trecătorilor, dar mai ales a autorităţilor sovietice. Din monoplanul civil a ieşit un tânăr de 19 ani. Iniţial, ruşii au crezut că a aterizat un aliat, un neamţ din Germania de Est, însă au constatat că Mathias Rust, venea din Hamburg, din Germania de Vest, situată dincolo de Cortina de fier.

 

Dar cum a ajuns tânărul german să pătrundă în spaţiul aerian al URSS, să parcurgă un vast teritoriu rusesc, peste 500 de mile pe calea aerului, şi să aterizeze în Piaţa Roşie?

 

La 25 de ani după această întâmplare, pilotul amator Mathias Rust a povestit reporterilor BBC că totul a început de la un summit între preşedinţii american şi sovietic, desfăşurat în Reykjavik, care s-a încheiat într-un impas.

 

Adolescentul Mathias Rust, care avea o pasiune pentru politică, a simţit că doreşte să facă ceva pentru a face diferenţa. „Mă gândeam că aş putea folosi avionul pentru a construi o punte imaginară între Occident şi Est pentru a arăta că mulţi oameni din Europa au vrut să îmbunătăţească relaţiile dintre lumile noastre”, a mărturist Rust reporterului BBC, în 2012.

 

În dimineaţa zilei de 28 mai, a comunicat turnului de control aerian de la Helsinki că se îndreaptă spre Stockholm, în Suedia, însă şi-a schimbat destinaţia. URSS avea cel mai mare sistem de apărare aeriană din lume. Cu mai puţin de cinci ani mai devreme, un avion civil din Coreea de Sud a fost doborât după ce a zburat prin spaţiul aerian sovietic, provocând moartea a 269 de pasageri la bord.

 

Din fericire, tânărul german a scăpat ca prin urechile acului de apărarea antiaeriană care, deşi a trimis un MIG să îl identifice şi doboare, piloţii acestuia nu l-au considerat o potenţială ameniţare. Aşa se face că Rust a parcurs în zbor mai bine de 750 de kilometri şi a reuşit să aterizeze în Piaţa Roşie.

Related posts

Leave a Comment