Pagina de istorie de astăzi aduce aminte de un episod mai puţin cunoscut din istoria militară a românilor: momentul în care o legiune de soldaţi români ardeleni, aflaţi sub comanda căpitanului Silviu Alexandru au protejat Comitetul Naţional Cehoslovac, în 1918. Praga a fost ocupată atunci de români timp de 20 de zile.
Acum 100 de ani, Imperiul Austro-Ungar era în plină disoluţie. Ultimul împărat austro-ungar, Carol I, încerca să găsească o soluţie pentru a readuce pacea în lume, însă a eşuat. El a fost detronat atât din calitatea sa de împărat al Austriei, cât şi din cea de rege al Ungariei şi a fost silit să plece în exil.
În Ungaria, puterea a fost preluată de bolşevici, care au proclamat Republica Sovietică Ungară. O tentativă de revoluţie bolşevică s-a produs şi la Viena, dar a eşuat datorită celor 60.000 de soldaţi români reorganizaţi de Iuliu Maniu şi comandaţi de generalul Ioan Boeriu, care fusese avansat în noiembrie 1918 la rangul de mareşal. Românii au ocupat Viena, au restabilit ordinea şi apoi au plecat spre ţară. Acest episod începe să fie tot mai bine cunoscut în ţară. Însă, în acelaşi timp, românii au ocupat şi Praga şi au protejat Comitetul Naţional Cehoslovac.
Istoricul Apostol Stan arată că în capitala Cehiei se aflau câteva mii de români, care au fost organizaţi într-o legiune condusă de căpitanul Silviu Alexandru. Acesta îl recunoştea drept şef politic pe Iuliu Maniu şi era ajutat de 20 de ofiţeri şi de 80 de subofiţeri. Iuliu Maniu i-a cerut lui Silviu Alexandru să protejeze Comitetul Naţional Cehoslovac de încercările unor generali austrieci care doreau să îi aresteze pe membrii Comitetului. Austriecii doreau să formeze o federaţie austro-cehească, însă liderii cehoslovaci au respins acest demers.
Pentru că membrii Comitetului Naţional Cehoslovac nu dispuneau de trupe bine înarmate, legiunea românească a ocupat Praga timp de 20 de zile, sub ordinele Comitetului, care a avut răgaz să formeze o forţă armată capabilă să asigure ordinea. Ulterior, românii s-au retras în Transilvania.
Cehoslovacii şi românii aveau să lupte împreună, câteva luni mai târziu, împotriva Republicii Sovietice Ungare, care dorea să păstreze administraţia maghiară în Slovacia şi în Transilvania. Ofensiva Armatei Regale Române, însoţită de corpurile de voluntari ardeleni, au salvat tânăra armată cehoslovacă, ce se confrunta cu spectrul unei înfrângeri. Armata Regală Română a ocupat Budapesta în 1919 şi a desfiinţat republica sovietică.
Citiţi mai multe pe RFI.ro.