Pagina de istorie: Petru Groza, histrionul care a devenit prim-ministrul României

În data de 6 martie 1945, începea una dintre cele mai negre perioade din istoria României. Ca urmare a şantajului URSS, Regele Mihai I al României era nevoit să îl numească prim-ministru pe un personaj fără nici un fel de relevanţă politică. Era vorba de cel care devenise liderul unei formaţiuni de buzunar, Frontul Plugarilor. Personajul în cauză era Petru Groza, cel care a deschis calea comunizării României.

În data de 6 martie 1945, presiunea sovietică asupra Regelui Mihai I devenise insuportabilă. Reprezentantul URSS, Andrei Vâşinski, dădea la propriu cu pumnul în masa Regelui şi trântea uşa palatului cu atâta violenţă încât se crăpau pereţii, pentru a-l impune drept şef al Guvernului de la Bucureşti pe Petru Groza.

 

Atunci când intimidarea nu a dat rezultate, sovieticii au recurs la arma şantajului: numirea lui Petru Groza în schimbul retrocedării Transilvaniei de Nord.

 

Cu gândul la această parte a ţării sfârtecată în 1940, Regele Mihai I a acceptat să îl desemneze pe liderul Frontului Plugarilor drept preşedinte al Consiliului de Miniştri. Într-adevăr, sovieticii au restituit Transilvania de Nord, însă au declanşat comunizarea României.

Dar cine era Petru Groza? Fiul preotului ortodox Adam Groza, Petru Groza a activat la început în Partidul Naţional Român, condus de Iuliu Maniu, pe care l-a părăsit pentru a se alătura Partidului Poporului, condus de Alexandru Averescu.

 

A ocupat mai multe funcţii în Parlament şi în Guvern, iar în 1933 s-a mutat la Deva, unde a format Frontul Plugarilor într-o manieră comică. Regretatul om de stat Corneliu Coposu afirma că Petru Groza era proprietarul unei bănci populare, care acordase o serie de împrumuturi ţăranilor din regiune. Doar că aceştia au devenit insolvabili, după declanşarea Marii Crize Economice din 1929 – 1933. Petru Groza i-a adunat pe toţi datornicii săi în curtea băncii. Le-a cerut contractele de creditare, le-a adunat într-o grămadă şi le-a dat foc. A ţinut un discurs în care s-a declarat solidar cu ţăranii şi a anunţat fondarea Frontului Plugarilor. Toţi datornicii săi s-au înscris în Front.

După câteva săptămâni, unul dintre noii săi colegi de partid l-a căutat, ca să îi ceară un nou împrumut. Petru Groza locuia într-o frumoasă vilă în stil mediteraneean, cu acoperiş plat. Când a auzit cererea de creditare, el i-a spus că nu mai are bani nici măcar să îşi pună acoperiş la casă. Ţăranul s-a uitat în sus, a văzut că vila nu are acoperiş de ţiglă şi l-a crezut.

 

Histrionismul l-a ajutat şi mai târziu pe Petru Groza în cariera politică. El a intrat în graţiile lui Stalin după ce, la prima întâlnire cu dictatorul sovietic, s-a aruncat în genunchi la picioarele lui şi a strigat că a aşteptat toată viaţa această clipă. Stalin, impresionat, l-a ridicat şi l-a îmbrăţişat.

 

Citiţi mai multe în Pagina de istorie, rubrică a RFI.

Related posts

Leave a Comment