Pagina de istorie: Mistificarea istoriei regalitatii, prin manualele scolare

V-aţi întrebat, vreodată, de ce generaţia părinţilor noştri încă mai crede că Regele Mihai a plecat din ţară cu un tren de bogăţii, în timp ce bunicii noştri, care au trăit acele vremuri, ştiu care a fost realitatea, dar le-a fost frică, decenii întregi, să o verbalizeze? Un istoric clujean a avut ideea de a analiza mai multe manuale de istorie din perioada comunistă, din care au învăţat generaţii întregi chiar şi după 1989. Aflaţi mai multe despre imaginea regalităţii predată în şcoli, din Pagina de istorie de azi.

”Tovarăşii împotriva Coroanei. Ideologie şi Propagandă în România comunistă”, se numeşte volumul scris de istoricul clujean Cornel Jurju. Acesta a analizat, în cartea sa, 25 de manuale de istorie, din perioada 1947-1989. Istoricul s-a aplecat, mai ales asupra modului în care monarhia şi rolul său în istoria modernă au fost expuse de autori, pentru elevii României de atunci, maturii de imediat după 1989.

 

Demersul său a pornit de la constatarea personală că cei născuţi aproximativ între 1940-1970 aveau opinii oarecum similare cu privire la regalitate, care se înscriau în acelaşi registru: bogaţia familiei regale, ca efect al exploatării, trădarea interesului naţional, imoralitate, transferarea în mod ilicit în Occident a unor averi uriaşe.

 

În urma studierii manualelor din perioada comunistă, istoricul Cornel Jurju scrie că Mihail Roller a fost printre primii care a realizat o ”împachetare” a istoriei românilor în viziunea ideologiei comuniste.

 

”Mai târziu, în anii ’70, cel mai prestigios/influent concept de manual de istorie a fost acela coordonat de către istoricii clujeni Constantin Daicoviciu şi Ştefan Pascu. Reprezenta generaţia de manuale care se străduia să pună în valoare noul hibrid ideologic, comunismul naţionalist”, scrie Cornel Jurju în cartea sa. El nu l-a uitat nici pe Dumitru Almaş, care între anii ’50 şi ’80 a coordonat nenumărate cărţi de istorie, destinate tuturor vârstelor şcolare.

 

Dar care era imaginea monarhiei în aceste manuale scrise cu tentă propagandistică? ”Regii şi reginele României au fost înfăţişaţi publicului şcolar din România sub formă de capi ai tagmei exploatatorilor burghezo-moşieri, de trădători ai aspiraţiilor naţionale ale poporului român, fiind în acelaţi timp minimalizaţi în raport cu momentele cele mai importante ale istoriei româneşti, desfăşurate la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX”, mai scrie istoricul.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment