Generalul Gheorghe Mihail a venit pe lume într-o familie de militari. A absolvit, la rândul său, Şcoala Militară de Infanterie şi Cavalerie, iar în 1911 a fost trimis la o specializare de doi ani în Austro-Ungaria. După intrarea României în război, în 1916, a fost trimis pe front. A fost grav rănit în munţii Buzăului şi avansat la gradul de maior pentru curajul său. A revenit pe front şi a luat parte, în 1917, la bătălia de la Mărăşeşti, unde a fost din nou grav rănit.
Pentru curajul său, a fost decorat cu Ordinul Mihai Viteazul, cea mai înaltă distincţie românească. A ieşit din spital şi a fost trimis în Basarabia, în 1918, pentru a apăra linia Nistrului, ameninţată de bolşevicii care nu recunoşteau Unirea din 27 martie.
În acel an a fost decorat cu Legiunea de Onoare de către Franţa. După încheierea păcii, Gheorghe Mihail a studiat la Şcoala Superioară de Război, pe care absolvit-o ca şef de promoţie. A primit diferite funcţii de comandă în unităţi de infanterie şi de vânători de munte, precum şi în serviciul de informaţii militare.
În cele din urmă a devenit şeful Casei Militare a Regelui Carol al II-lea, precum şi aghiotant al acestuia. De asemenea, a primit postul de subsecretar de stat în Ministerul Apărării în mai multe guverne, iar în 1940 a devenit viceprim-ministru şi şeful Marelui Stat Major.
După abdicarea Regelui Carol al II-lea, Ion Antonescu l-a trecut în rezervă şi i-a fixat domiciliu obligatoriu la Sinaia. Acolo, generalul Gheorghe Mihail s-a apropiat de Regele Mihai I şi a participat la pregătirea actului de la 23 august 1944. După arestarea lui Ion Antonescu, Gheoghe Mihail a devenit şeful Marelui Stat Major şi, în această calitate, a intrat în conflict cu sovieticii. A cerut eliberarea militarilor români arestaţi ilegal de sovietici după 23 august.
A refuzat cererea sovieticilor referitoare la desfiinţarea diviziilor româneşti rămase în ţară şi s-a opus subordonării armatei române faţă de cea sovietică. De asemenea, s-a opus participării diviziilor româneşti la război dincolo de graniţele de vest a României.
Citiţi mai multe pe RFI.ro.