Cel mai cunoscut personaj literar cu origini transilvănene este Dracula. O întreagă planetă ştie legenda sângerosului vampir care a fost, în cele din urmă, anihilat în Marea Britanie. Evident, legenda lui Dracula are prea puţin în comun cu personajul real reprezentat de voievodul şi principele Vlad Ţepeş, care a purtat supranumele de Dracula, pentru că era fiul prinţului cavaler Vlad Dracul. Însă scriitorul irlandez Bram Stoker a cunoscut legendele medievale scornite de saşii ardeleni pe seama lui Vlad Ţepeş. Voievodul Valahiei s-a aflat în repetate rânduri în conflict cu saşii pentru că aceştia i-au sprijinit pe cei care încercau să îi uzurpe tronul lui Vlad Ţepeş.
Represaliile ordonate de voievodul de la Târgovişte au fost deosebit de drastice, iar saşii nu au fost deloc scutiţi de pedeapsa favorită a domnitorului valah, trasul în ţeapă.
Drept urmare, orăşenii saşi au tipărit şi răspândit în întreaga Europă broşuri care conţineau o mulţime de calomnii la adresa lui Vlad Ţepeş. Aceste broşuri au ajuns şi la Londra, unde Bram Stoker a găsit în ele o sursă bogată de inspiraţie pentru romanul care a devenit una dintre cele mai bine vândute cărţi din istorie. Interesul pentru personajul-vampir a dus, în cele din urmă, şi la creşterea interesului pentru personajul istoric real numit Vlad Ţepeş.
Citiţi întregul articol pe RFI.ro.