Pagina de istorie: De ce Germania nazista a ocupat Ungaria horthysta – Operatiunea Margareta I

În 1943, atunci când Germania a suferit o serie de înfrângeri devastatoare pe frontul de est, a devenit limpede, chiar şi pentru cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Hitler, că Axa a pierdut războiul. Prima ţară care a ieşit din război a fost Italia. De asemenea, şi Ungaria şi România începuseră tratative separate pentru a ieşi din războiul contra Naţiunilor Unite, scrie RFI în Pagina de istorie. 

Încă dinaintea Celui De-al Doilea Război Mondial, amiralul maghiar Miklos Horty s-a remarcat drept unul dintre cei mai vocali aliaţi ai lui Adolf Hiltler. Miklos Horty şi Adolf Hitler împărtăşeau dorinţa de a-şi revizui frontierele ţărilor proprii, stabilite după Primul Război Mondial, dar şi antisemitismul şi brutalitatea metodelor.

 

De aceea, Ungaria a fost unul dintre primele state care au aderat la Axa Roma-Berlin-Tokyo. De asemenea, Ungaria a fost unul dintre principalii beneficiari ai reîmpărţirii Europei aflate sub hegemonie germană. Însă înfrângerile suferite de Germania l-au determinat pe prim-ministrul maghiar Miklos Kallai să înceapă negocieri cu Naţiunile unite, pentru a ieşi din război.

 

Serviciile secrete germane au aflat despre aceste tratative. De aceea, Adolf Hitler l-a invitat pe regentul maghiar Miklos Horty în apropiere de Salzburg, pentru a discuta situaţia de pe front. Însă invitaţia nu era decât o capcană menită să lase armata maghiară fără conducător, în timpul Operaţiunii Margareta I. Trupele germane au ocupat Ungaria. Horty a plecat cu trenul din Austria în 18 martie 1944, fără să ştie acest lucru. A ajuns la Budapesta, o zi mai târziu, iar cei care l-au întâmpinat au fost soldaţii germani, în locul gărzii de onoare maghiare. Hitler i-a spus că Ungaria îşi va putea păstra suvernaitatea doar dacă îl va demite pe premierul Miklos Kallai. Miklos Horty a acceptat şi l-a numit premier pe Dome Szojtay.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment