Margareta a României este una dintre cele mai cunoscute figuri publice. Tatăl său, Regele Mihai I, fusese exilat de comunişti în ianuarie 1948, după ce fusese forţat să abdice în 30 decembrie 1947. Margareta a României este cea mai mare dintre cele cinci fiice ale Regelui Mihai I, care nu a avut descendenţi de sex masculin. A urmat cursurile unui liceu francez din Elveţia şi apoi pe cele ale Universităţii din Edinburgh, unde a obţinut licenţă în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional.
A lucrat pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, apoi, din 1983 s-a mutat la Roma, unde a lucrat pentru Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU. În 1986, ea s-a alăturat unui alt organism al ONU, Fondul Internaţional de Dezvoltare a Agriculturii, unde a lucrat alţi trei ani.
În 1989, în contextul revoluţiilor anticomuniste din Europa, Margareta a României şi-a abandonat cariera la ONU şi s-a întors în Elveţia, alături de tatăl ei, Regele Mihai I. Exilul românesc redevenise foarte activ din 1984, după formarea Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, condusă de Ion Raţiu, iar Regele Mihai I a cerut liderilor lumii libere să utilizeze toate mijloacele de presiune diplomatică pentru a-l obliga pe dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu să respecte drepturile omului.
După Revoluţie, noua putere de la Bucureşti i-a interzis Regelui Mihai I să revină în ţară, chiar şi pentru o scurtă vizită la mormintele familiei sale. În aceste condiţii, Margareta a României a preluat misiunea de a-l reprezenta în ţară pe tatăl său. Ea s-a implicat în numeroase activităţi caritabile prin intermediul unei fundaţii pe care a creat-o. O astfel de activitate caritabilă dedicată copiilor a creat prilejul cu care Margareta a României şi-a cunoscut viitorul soţ, Radu Duda. Căsătoria celor doi a avut loc în anul 1996, iar un an mai târziu, Regele Mihai I a modificat Normele Fundamentale ale Familiei Regale, care prevedeau că succesiunea la Coroană este transmisă pe linie exclusiv masculină. Drept urmare, în 1997, Margareta a României a fost proclamată Principesă Moştenitoare. Ulterior, şi soţul său a primit titlul de Principe al României, după o activitate intensă prin care a promovat interesele României la nivel internaţional.
Citiţi mai multe în Pagina de istorie a RFI.