Pagina de istorie – Ce nu a mai apucat să vadă Ion Raţiu: aderarea României la NATO şi UE şi restaurarea monarhiei

În ianuarie 2000, la Londra, se stingea din viaţă marele om de stat Ion Raţiu. Vreme de 50 de ani, el s-a remarcat drept unul dintre liderii exilului democratic românesc. Ion Raţiu a continuat să spere că România va redeveni democratică chiar şi atunci când toată lumea din jurul său încetase să spere. Lupta sa este dusă mai departe acum de fiii săi, Indrei şi Nicolae Raţiu, care patronează o serie de ONG-uri precum Centrul Raţiu pentru Democraţie scrie RFI în Pagina de istorie.

Ion Raţiu era descendentul unei lungi dinastii de lideri ai românilor din Transilvania. Familia sa fusese înnobilată de principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen.

 

Printre rudele sale se numărau dr. Ioan Raţiu, liderul mişcării memorandiste din 1892, canonicul Basiliu Raţiu sau protopopul greco-catolic al Turzii, Nicolae Raţiu, bunicul său patern. Bunicul său matern era Ion Codru-Drăguşanu, autorul Peregrinului transilvan. Tatăl lui Ion Raţiu, dr. Augustin Raţiu, a fost avocat şi primar al oraşului Turda.

 

Unchiul lui Ion Raţiu, diplomatul Viorel Tilea, fusese unul dintre apropiaţii lui Iuliu Maniu, apoi a devenit unul dintre oamenii de încredere ai Regelui Carol al II-lea. În 1940, Viorel Tilea era şeful Legaţiei României la Londra.

 

El a solicitat angajarea lui Ion Raţiu la această legaţie, iar tânărul din Turda, care absolvise de puţină vreme Facultatea de Drept din Cluj, a traversat Europa cuprinsă de flăcările Celui de-al Doilea Război Mondial pentru a ajunge la Londra. Vreme de 50 de ani, Ion Raţiu nu a mai putut să revină la Turda. A rămas în exil după ce în România a fost instaurată dictatura naţional-legionară, apoi cea comunistă.

 

În Anglia, Ion Raţiu a absolvit o nouă facultate, s-a implicat în activitatea unor organizaţii precum Free Romania Movement, care aveau drept scop scoaterea României de sub tutela Germaniei naziste şi a devenit ziarist. La microfonul Radio Londra, cum se numea atunci BBC, el încerca să transmită românilor informaţii din lumea liberă.

 

Activitatea sa a continuat frenetic şi după ce dictatura legionară a fost înlocuită cu cea militară a lui Ion Antonescu şi după ce comuniştii au pus capăt încercării Regelui Mihai I să restaureze democraţia în România.

 

Ion Raţiu nu s-a liniştit nici după ce s-a îmbolnăvit de TBC. Aflat la tratament în Elveţia, el scria şi plănuia cum să lupte împotriva comunismului.

 

După ce a cunoscut succesul în afaceri, Ion Raţiu a început să editeze ziare anticomuniste, cu speranţa că va menţine vie atenţia cancelariilor occidentale faţă de lupta pentru libertate a românilor.

 

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment