O revistă pentru copii din Belgia organizează o expoziție la Cluj

Una dintre cele mai cunoscute reviste belgiene pentru copii, Le Journal de Spirou, organizează o expoziție la Cluj, în cadrul Zilelor Francofoniei. Expoziția va fi vernisată mâine, de la ora 16.00, în cadrul Bibliotecii Județene Octavian Goga din Cluj. Vernisajul va avea loc în prezența lui Benoît Rutten, Delegat Wallonie-Bruxelles şi preşedinte al Grupului Ambasadelor, Delegaţiilor si Instituţiilor Francofone din România (GADIF) şi a scriitorului belgian Alain Berenboom (Premiul Rossel, 2013). Titlul expoziției este Spirou heros 5 etoiles.”Primul număr al revistei săptămânale Le Journal de Spirou a apărut pe 21 aprilie 1938 sub îngrijirea tipografului şi mai apoi editorului Jean Dupuis, care s-a gândit la realizarea unei reviste pentru copii. În cele 8 pagini ale sale apăreau aventurile lui Spirou, ale detectivilor Tif şi Tondu şi ale câtorva personaje americane deja celebre în epocă.

La origine Spirou este un groom la hotelul Moustic. Numele său înseamnă în limba valonă veveriţă şi prin extensie, un băiat dinamic şi descurcăreţ. Aventurile sale vor fi imaginate de numeroşi desenatori şi scenarişti, care vor imagina şi alte personaje precum Fantasio, Gaston Lagaffe, Secottine, contele Champignac, maleficul verişor Zantafio şi mai ales pe celebrul Marsupilami.

Dar în paginile revistei se vor naşte, de-a lungul a celor 75 de ani de apariţie neîntreruptă, dacă nu luăm în seamă cei doi ani din timpul războiului când revista a fost interzisă de ocupantul nazist, mii de alte personaje, desenate de sute de desenatori. Aventurile acestor personaje au fost ulterior reluate în paginile a zeci de mii de albume, tipărite în sute de milioane de exemplare şi traduse în zeci de limbi ale pământului”, spun organizatorii evenimentului.

Related posts

Leave a Comment