În Israel a fost furată o parte din arhiva lui Franz Kafka

Anumite documente care se referă la imobiliarele lui Max Brod, printre care se pot afla manuscrisele lui Franz Kafka, au fost sustrase din apartamentul din Tel-Aviv a lui Eva Hoffe, care a moştenit arhiva lui Kafka şi aşezământul lui Brod de la mama sa.Ea a afirmat că hoţii în ultimul timp au încercat să pătrundă în apartament de trei ori. Deocamdată, încă nu este clar ce documente au fost sustrase şi care anume.
Biblioteca naţională a Israelului, care este moştenitoarea unor importante documente din arhiva literară a lui Kafka, a solicitat ca Hoffe necondiţionat şi imediat să predea în fondul bibliotecii restul materialelor istorice pe care le deţine în custodia sa.
Biblioteca se judecă cu Hoffe pentru documentele care se păstrează în casa lui Hoffe. Un reprezentant al Bibliotecii s-a arătat suspicios la cazul dispariţiei actelor din casa Hoffe, cu toate că avocatul proprietarului a afirmat că s-au pierdut nişte documente nesemnificative.
Hoffe a înaintat o plângere la judecătoria de circumscripţie din Tel Aviv în care se spune că hoţii au încercat să pătrundă în apartamentul său în luna septembrie anul trecut şi de două ori în săptămâna precedentă, luni şi miercuri.
Doamna Hoffe, în vârstă de 76 de ani, afirmă că hoţii au sustras cărţi, scrisori şi partiturile muzicale care aparţin lui Brod, un prieten apropiat a editorului France Kafka. Totodată, ea nu ştie ce anume a fost sustras ţi nu cunoaşte nici conţinutul documentelor dipărute.
Brod a locuit în Tel Aviv din anul 1939 , când a sosit în Israel, şi până la moartea sa din anul 1968, a fost un apropiat al mamei lui Hoffe, care era secretara acestuia şi care mai târziu a păstrat în casa sa toată avuţia lui şi manuscrisele.
Doi ani în urmă mama a decedat şi casa a moştenit-o fiica.

Related posts

Leave a Comment