Olimpiada de Cultură Generală – Cuget se apropie de finală

Aproape 600 de tineri au concurat sâmbătă, în semifinala celei de-a doua ediţii a Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT, proiect organizat de Asociaţia Femeilor de Afaceri Cluj împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca. 51 dintre aceştia s-au calificat în finala care se va desfăşura sâmbătă, 26 noiembrie, la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”. Desfăşurată sub forma unui concurs televizat, finala aduce premii consistente în bani: câştigătorii vor primi câte 2.500 de lei (locul 1 pentru fiecare categorie de vârstă), 1.500 de lei (locul 2) şi 1.000 de lei (locul 3)

„Odată cu semifinala, am intrat pe ultima sută de metri cu cea de-a doua ediţie a Olimpiadei CuGeT, proiect prin care vrem să încurajăm tinerii să citească şi să-şi dezvolte cât mai mult cunoştinţele de cultură generală şi la care ne bucurăm să avem o implicare atât de numeroasă din partea lor. Le mulţumim în mod special partenerilor din mediul public şi privat, fără de care n-am fi putut organiza CuGeT-ul: Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Inspectoratul Şcolar Judeţean, EXIMTUR, Wörwag Pharma, Paper Cups, FSEGA, TVR Cluj şi partenerii media”, a declarat Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj.

 

În cadrul semifinalei de sâmbătă, trei amfiteatre încăpătoare ale Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) s-au umplut de liceenii şi studenţii calificaţi după prima probă a olimpiadei CuGeT. Împărţiţi în trei grupe de vârstă (clasele IX-X, XI-XII şi 18-25 de ani), aceştia au avut de ales răspunsul corect pentru întrebări din diverse domenii de cultură generală, cum ar fi: „Ce este o trufă?”, „Câte grupe principale de sânge există?”, „Ce a inventat farmacistul american John S. Pemberton în anul 1886?”, „Câte strofe are imnul oficial al României?”.

 

Întrebările i-au pus destul de mult în dificultate pe participanţi: opt dintre ei au răspuns corect la 24 din cele 25 de întrebări, respectiv 11 la 23 de întrebări. De asemenea, 11 dintre cele 25 de licee înscrise în cea de-a doua ediţie CuGeT au reprezentanţi în finala de sâmbăta viitoare. Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” şi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” au fiecare câte şase elevi finalişti.

 

Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni se află la a doua ediţie, la care s-au înscris 25 de licee din municipiul Cluj-Napoca, pentru care în prima etapă s-au distribuit 8.000 de chestionare. În paralel, tinerii clujeni cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani s-au înscris în competiţie prin intermediul site-ului www.cuget.afacj.ro.

 

Prima ediţie CUGeT s-a desfăşurat în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016 şi a însemnat peste 7.500 de participanţi, 22 de licee partenere şi o finală televizată. Zece dintre finaliştii primei ediţii s-au calificat şi în semifinala de sâmbătă, astfel că vor concura din nou în finală.

Related posts

Leave a Comment