Oferte de primăvară la Muzeul de Artă din Cluj

Expoziţia cu lucrări semnate de Baász Imre pune în evidenţă creaţia grafică a unuia dintre cei mai importanţi artişti din România anilor 70-80. Baász Imre este recunoscut ca unul dintre promotorii experimentalismului şi înnoirii în arta unei epoci dominată de rigorile regimului comunist. La aproape 20 de ani de la trecerea sa în eternitate, lucrărilor sale i se adaugă în această expoziţie cele ale soţiei, Szigeti Pálma şi fiicei, Orsolya, care omagiază în acest fel memoria artistului. Totodată, intenţia muzeului clujean este de a prezenta o imagine semnificativă, a resurselor creative ale centrului artistic din Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna.

Celebrul fotograf Kornis Peter, expus în Clujul său natal

Korniss Péter (1967-2008), membru al Consiliului Administrativ al Fundaţiei “W. Eugene Smith Grant” din Statele Unite, membru al Consiliului Administrativ al Fundaţiei “World Press Photo” din Olanda, membru fondator al Asociaţiei “Sony World Photographic Academy”, posesor a numeroase premii naţionale (Balazs Béla, 1974; Artist Emerit, 1983; Kossuth, 1999) şi premii internaţionale, printre care mult râvnitul premiu Pulitzer (2004) autor a 14 volume de fotografie, colaborator al faimoaselor reviste de fotografie National Geographic şi GEO, cu expoziţii personale prezentate în prestigioase galerii de fotografie sau în muzee din şaisprezece ţări din Europa, America şi Asia este prezent cu o expoziţie-eveniment, în oraşul său natal Cluj.

Fotografii din sate transilvane

Expoziţia deschsiă în saloanele Muzeului de Artă din Cluj cuprinde o selecţie din lucrările maestrului executate în satele româneşti şi ungureşti din Ardeal în perioada 1967-2008, cuprinzând zonele în care tradiţia populară, atât portul, cât şi obiceiurile s-au păstrat intacte. De-a lungul anilor, artistul care nu se consideră un fotoreporter a surprins cu aparatul de fotografiat, cu obiectivitate, nu numai păstrarea acestor tradiţii ci, inevitabil şi schimbarea, metamorfozarea, dezintegrarea acestora. „Ca fotograf documentarist am dorit să fiu întotdeauna obiectiv, dar în sinea mea ştiam că acest lucru e imposibil. Ştiam că natura mea, felul meu de-a fi, cunoştinţele mele acumulate şi sentimentele pe care le am îşi pun amprenta asupra a ceea ce văd şi a felului în care văd şi fotografiez. Mesajul imaginilor mele se contura astfel inevitabil, înainte ca eu să apăs pe butonul declanşator”, mărturisea autorul în paginile presei fotografice internaţionale.

Related posts

Leave a Comment