O nouă acțiune culturală, în cadrul proiectului “Educație prin cultură”, la Răchițele

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, continuă în această perioadă să promoveze cultura tradițională în rândul elevilor din județul Cluj.

O nouă acțiune din cadrul proiectului „Educație prin cultură” va avea loc marți, 29 martie 2022, la Școala Gimnazială din localitatea Răchițele. De la ora 12:00 membrii Grupului „Păstrătorii Tradiţiei Răchiţele”, coordonator prof. Marioara Boc, vor interpreta pricesne în fața tinerilor. Apoi, elevii școlii vor recita poezii creștine și vor prezenta eseuri despre Postul Paștilor și despre muncile de primăvară. Totodată, împreună cu echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, vor vorbi despre obiceiurile și tradițiile populare din localitate, din perioada primăverii.

La final vor fi vizionate două filme documentare etnografice: ,,Claca de tors, țesut și depănat, la Orman” și ,,Valențe sacre ale pâinii în tradiția populară- Prescura”, realizate recent de instituția clujeană de cultură.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj este mereu preocupat să-i apropie pe tineri de tradițiile populare și să le trezească interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc. În acest sens, derulează numeroase proiecte în cadrul cărora tinerii vizualizează filme documentare realizate de specialiștii instituției, se bucură de fotografii etnografice, dar și de muzica tradițională. Totodată, îmbracă straiele populare din lada de zestre a bunicilor și învață despre semnificația și importanța fiecărei piese de port popular în parte.

Related posts

Leave a Comment