Motorul lui James Watt a dus la revoluția industrială

James Watt a fost un inventator și inginer scoțian care a îmbunătățit motorul cu abur Newcomen, cu ajutorul căruia a creat motorul cu abur Watt în 1776. Inovația sa a fost esențială deoarece a transformat industria în Marea Britanie și la nivel global.

James Watt s-a născut la 19 ianuarie 1736 în Greenock, Renfrewshire, în familia lui Agnes Muirhead și James Watt, un constructor naval și comerciant. Tatăl său a avut roluri civice și s-a ocupat cu comercializarea bunurilor produse de sclavi, iar bunicul său, Thomas Watt, a fost profesor de matematică și judecător local. James Watt deși a crescut într-o gospodărie prezbiteriană, mai târziu a devenit deist.

James Watt a fost educat acasă și mai târziu la școala gramaticală Greenock, unde a excelat în matematică dar manifestând puțin interes pentru latină și greacă. Deoarece a avut o sănătate șubredă și dureri de cap, el a lucrat în atelierele tatălui său înainte de a se muta la Glasgow și apoi la Londra la 18 ani pentru a se pregăti ca producător de instrumente matematice.

După ce s-a întors la Glasgow în 1756, Watt a reparat instrumente astronomice pentru Universitatea din Glasgow, câștigând sprijinul unor profesori, printre care Joseph Black și Adam Smith. În 1757, a înființat un atelier la universitate, fapt care a marcat începutul carierei sale profesionale.

Watt s-a asociat în 1759 cu John Craig

La început, James Watt a reparat și întreținut instrumentele științifice la Universitatea din Glasgow, a produs instrumente precum cadranele, cântarele și barometrele, a lucrat ca un metalurg calificat. În 1759, s-a asociat cu John Craig ca să producă diverse articole muzicale și jucării, avea până la 16 muncitori până la moartea lui Craig în 1765.

Povestea în care James Watt a fost inspirat de un fierbător pentru a inventa mașina cu abur este probabil fictivă, posibil creată de fiul său, James Watt Jr., pentru a-i crește popularitatea. Watt nu a inventat motorul cu abur, ci i-a îmbunătățit eficiența prin adăugarea unui condensator separat.

În 1759, John Robison a stârnit interesul lui James Watt pentru aburul folosit ca forță motrice. În ciuda faptului că nu a văzut niciodată un motor cu abur funcțional, Watt a experimentat cu designul  motorului Newcomen, care a beneficiat de foarte puține îmbunătățiri în 50 de ani. Modelul său inițial a eșuat, dar a persistat, a studiat amplu și a recunoscut rolul căldurii latente în eficiența motorului, un concept descoperit anterior de prietenul său, Joseph Black.

În 1776 au fost instalate primele motoare îmbunătățite ale lui Watt

În 1763, James Watt a reparat un model al motorului Newcomen, dar l-a găsit ineficient, fiindcă irosea cea mai mare parte a energiei termice pentru încălzirea și răcirea cilindrului. În 1765, el și-a dat seama că aburul condensat într-o cameră separată și izolarea cilindrului cu o un strat de abur ar putea îmbunătăți considerabil eficiența și a construit un model funcțional în același an.

În 1776, motoarele cu abur îmbunătățite ale lui James Watt au fost instalate pentru prima dată în întreprinderi comerciale, în primul rând pentru pomparea apei din minele din Cornwall. Aceste motoare, construite de alții după modelele lui Watt, au fost supravegheate în timpul instalării de către Watt sau inginerii firmei sale, marcând astfel începutul adoptării lor la scară largă.

James Watt s-a retras în 1800, dar firma a fost condusă în continuare de fiii partenerilor și a prosperat cu William Murdoch ca partener. Watt a mai inventat și mașini pentru copierea sculpturilor și a lucrat la proiecte de inginerie, inclusiv o conductă flexibilă pentru râul Clyde.

A călătorit în Franța, Germania și în orașul său natal, Greenock, unde refăcut o moșie din Țara Galilor. Watt a murit la 25 august 1819 la Heathfield Hall, Handsworth, și a fost înmormântat la Biserica Sf. Maria, care acum face parte din Birmingham.

Foto: James Watt și motorul cu abur: zorii secolului al XIX-lea, James Eckford Lauder, 1855.

CITEȘTE ȘI:

Matthew Murray și prima locomotivă comercială

Richard Trevithick a construit motorul cu aburi sub presiune

 

Related posts

Leave a Comment