Fruzsina Szep, directorul Festivalului Lollapalooza din Berlin, sau Stephan Thanscheidt – director al companiei FKP Scorpio, care organizează peste 20 dintre cele mai mari festivaluri din Europa, se vor număra printre oaspeţii aşteptaţi anul acesta în România. Conferinţa de la Sibiu este organizată în colaborare cu AROC – Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale, ce are ca membri organizatori cei mai importanţi promoteri din România, precum Emagic, Events, Electric Castle, Summer Well, ARTmania, Blaj aLive sau Twin Arts, printre alţii.
Programul Sibiu – Festival City se derulează în aceeaşi perioadă cu Festivalul ARTmania.
”Sibiu – Festival City” este un proiect multicultural cu obiectivul de a reconfirma statutul oraşului Sibiu de jucător important pe piaţa europeană a consumatorilor de cultură şi a producătorilor de evenimente culturale. Cu o remarcabilă tradiţie şi experienţă în organizarea şi promovarea evenimentelor de anvergură, oraşul Sibiu devine platformă regională de dialog pentru toate entităţile implicate în industria spectacolului, atât din România, cât şi din Europa, şi îşi asumă rolul de promotor în atragerea investiţiilor internaţionale, cu impact direct asupra cetăţenilor şi a autorităţilor locale. Aflată la prima ediţie, care se va desfăşura înperioada 27-29 iulie, reuniunea internaţională Est European Music Conference (EEMC) şi-a asumat misiunea de a iniţia o dezbatere sănătoasă între entităţile care activează în industria muzicală din România.
Problematica ameninţărilor teroriste şi situaţii de criză în programul conferinţei de la Sibiu. Directori ai marilor festivaluri europene, editori şi corespondenţi ai principalelor publicaţii internaţionale, de la Billboard la Pollstar, experţi în sistemul international de taxe sau reprezentanţi ai celor mai importante asociaţii şi instituţii internaţionale de reglementare se vor reuni la Sibiu, la prima ediţie a East European Music Conference. Pe lângă Fruzsina Szep, directorul Festivalului Lollapalooza din Berlin, sau Stephan Thanscheidt – director al companiei FKP Scorpio, printre participanţi se mai numără Christof Huber, directorul OpenAirSt.Gallen – cel mai mare festival din Elveţia. A confirmat participarea şi Thomas Zsifkovits – co-proprietar al companiei Barracuda Music, organizator al unor festivaluri de amploare ca Nova Rock sau Frequency sau concerte cu artişti de primă ligă, precum Robbie Williams, Rolling Stones sau Mumford And Sons, Twenty-One Pilots. Grimur Atlason, manager general al marelui festival Iceland Airwaves, un eveniment cu peste 200 de trupe în 250 de concerte oficiale programate de-a lungul celor cinci zile de festival, la care se adaugă cele peste 600 de concerte care au loc în aşa numitele “platforme neoficiale”. A confirmat participarea şi Chris Kemp, doctor în psihologia maselor şi managementul mulţimii, consilier al poliţiei britanice invitat să vorbească pe teme de securitate şi de siguranţă a mulţimilor în nenumărate conferinţe organizate peste tot în lume. S-a adresat Camerei Comunelor din Regatul Unit într-un discurs privind Securitatea la Jocurile Olimpice, după ce, în 2012, a fost responsabil cu pregătirea echipelor de securitate la Jocurile Olimpice şi Paralimpice. Va merge la Sibiu şi unul dintre cei mai titraţi consilieri în complicatul domeniu al taxelor, Dick Molenaar, care lucrează cu cei mai cunoscuţi artişti olandezi, dar şi cu sportivi sau companii şi instituţii care activează în industria muzicală.
Printre temele puse în discuţie în cadrul conferinţelor şi seminarelor incluse în program se numără: problematica ameninţărilor teroriste şi situaţiile de criză în cadrul festivalurilor, rolul autorităţilor statului implicate în reglementarea sectorului creativ, sarcinile şi responsabilităţile lor, alături de teme mai punctuale, vizând securitatea şi predictibilitatea festivalurilor într-o Europă în criză, dar şi dezbateri pe problematici specifice, de la managementul şi controlul mulţimii, la clauzele cuprinse în contracte sau marketingul unui mare eveniment cultural.