România deschide calea Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Inițiativa îi aparține senatorului clujean Adrian Oros, fost ministru al Agriculturii și fondator al partidului Forța Dreptății. Adrian Oros a inițiat un proiect de rezoluție a Parlamentului României referitor la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, împreună cu Ucraina. Poziții similare au fost anunțate ulterior de lideri ai USR și PNL. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că țara sa este decisă să urmeze calea europeană, iar Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al Uniunii Europene, Josep Borell, și-a anunțat o vizită la Chișinău, miercuri, pentru a discuta această temă.
În acest moment, nu există nici o formațiune politică din România care să se opună aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, astfel că sunt șanse maxime ca rezoluția să fie adoptată, potrivit Via Cluj TV.
Din acel moment, Comisia Europeană va fi sesizată oficial și va trebui să ofere un răspuns în sensul solicitării. De asemenea, în contextul în care Republica Moldova a impresionat prin curajul și generozitatea cu care i-a primit pe refugiații ucrainieni, există șanse mari pentru coagularea unei majorități care să susțină aderarea la pachet a Ucrainei și Republicii Moldova.
Iată textul declarației politice a senatorului Adrian Oros:
”În aceste zile grele, trebuie să fim recunoscători fraților noștri din Republica Moldova, care, cu o generozitate incredibilă, i-au primit pe zecile de mii de refugiați ucrainieni. În cazul lor, vorbim de un gest de un mare curaj: armata rusă de ocupație se află la aproximativ câteva zeci de kilometri de Chișinău, nu doar în Transnistria, ci și în Tighina lui Ștefan cel Mare.
Republica Moldova are nevoie de solidaritatea noastră, a tuturor, fără nici o deosebire politică. În timpuri grele, trebuie să fim uniți. De aceea, cu doar câteva zile înainte de aniversarea Unirii Basarabiei cu Regatul României, vă rog să votăm cu toții o rezoluție prin care Parlamentul României să ceară Comisiei Europene să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova. Deja, președintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, a anunțat că Ucraina are deschisă calea spre aderare. Este datoria noastră, a românilor, să deschidem această cale și pentru frații noștri din Republica Moldova”.
La scurtă vreme, președintele interimar al USR, deputatul Cătălin Drulă, a anunțat: ”Aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) în procedură de urgență ar reprezenta un demers legitim și un răspuns adecvat către Vladimir Putin.
Statele europene trebuie să aibă dreptul să își aleagă libere destinul, iar valorile UE ne cer acum o asemenea decizie.
În 2014, ucrainenii au ținut piept unui regim rusofil violent și și-au apărat Acordul de Asociere la UE. În Euromaidan, eroii Ucrainei au dat jos regimul Ianukovici și au plătit cu sânge dorința de integrare europeană.
Drept răspuns, Vladimir Putin a început să rupă bucăți din Ucraina, iar astăzi duce un război barbar împotriva sufletului acestei națiuni.
Salut declarațiile doamnei președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la dorința ca Ucraina să adere la UE și, de asemenea, semnalul dat de președintele Consiliului European, Charles Michel, care a promis că dezbaterea despre aderarea Ucrainei va avea loc.
Cele mai avansate state din Parteneriatul Estic – Ucraina și Republica Moldova – merită o șansă reală de aderare.
Ucraina și Moldova au locul lor, alături de noi, în Lumea Liberă”.
La rândul său, senatorul PNL de Iași, Iulia Scântei, a anunțat: ”Salut și susțin cu toată energia aderarea cât mai rapid posibil a Republicii Moldova, alături de Ucraina, la Uniunea Europeană.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat azi la Chișinău că „în aceste vremuri complicate, integrarea europeană este garanția cea mai importantă că R. Moldova va rămâne parte a Lumii Libere, în care demnitatea umană, drepturile și libertățile omului sunt prețuite și respectate”.
Maia Sandu are dreptate: accelerarea procesului de integrare europeană a Moldovei de peste Prut este o garanție solidă de securitate în contextul invaziei Rusiei în Ucraina”.