Miza uriașă a războiului comercial pentru controlul Prebet Aiud

Un adevărat război comercial a izbucnit pentru controlul uneia dintre cele mai profitabile companii din regiune, Prebet Aiud. Miza este uriașă. Prebet Aiud ar putea fi unul dintre principalii beneficiari ai investițiilor în construirea de autostrăzi din România, domeniu care va atrage în următorii ani peste 10 miliarde de euro, bani europeni alocați prin PNRR și prin intermediul bugetului de stat. Însă profiturile Prebet Aiud ar putea fi drenate, prin mijloace netransparente, către firmele unor ”băieți deștepți”.

Primul pas spre ceea ce pare a fi preluarea ostilă a Prebet Aiud a fost făcut în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, organizată în 29 ianuarie 2021. Practic, la mijloc a fost o chichiță avocățească, acum contestată în instanță în cadrul unui proces în curs. Adunarea Generală a Acționarilor a anulat dreptul de vot al unor acționari reprezentați prin procură, prin intermediul unei manevre a cărei legalitate va fi decisă în instanță. Chiar în 24 mai, Tribunalul Alba este chemat să judece această manevră.

Un raport fragil

Ca urmare a anulării dreptului de vot, a fost schimbat fragilul raport de forțe din Adunarea Generală a Acționarilor, care alesese, în 2020, un Consiliu de Administrație condus de fiul fostului fruntaș al exilului democratic românesc, Ion Rațiu. Omul de afaceri Nicolae C. Rațiu are o reputație impecabilă. Este unul dintre cei mai respectați membri ai comunității românești din Marea Britanie și afost decorat, în ultimii ani, atât de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit, cât și de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române. Mai mult, în mandatul său, Prebet Aiud a cunoscut o creștere consistentă a profitului și a cifrei de afaceri, iar perspectivele erau încurajatoare. Concret, în 2020, Prebet Aiud a avut un profit de 8,53 milioane de lei, în ciuda pandemiei. Acest profit era mai mare cu 51,4 la sută față de 2019. Veniturile totale din exploatare înregistrate de Prebet Aiud au fost, în 2020, de 44,9 milioane de lei, în creștere cu 10,6 la sută față de 2019. În condiții normale, conducătorii unei companii atât de profitabile, ar fi primit felicitări din partea acționarilor.

Cu toate acestea, în 29 ianuarie 2021, la cererea acționarului Green Energy Specialists, a fost convocată o Adunare Generală a Acționarilor (AGA). Aceasta a decis schimbarea lui Nicolae C. Rațiu cu Francisc Mathe. Hotărârea AGA a fost contestată în instanță de către acționarul Dan Segal, care acuză faptul că trei acționari ar acționa concertat ilegal pentru a controla societatea. Este vorba de un grup format din acționarii Anodin Assets, Accord Construct Alt și Green Energy Specialists. Aceștia au în total 45,2 la sută din acțiunile Prebet Aiud, iar companiile ar fi legate prin numeroase fire văzute și nevăzute. Acțiunea lor concertată încalcă o regulă legală, care spune că, în cazul companiilor listate pe Bursa de Valori București, atunci când un grup ajunge să controleze 33 la sută din capitalul social al unei societăți, trebuie să facă o ofertă publică de preluare a acțiunilor celorlalți acționari. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Posibile explicații

De ce? Un posibil răspuns ar putea fi legat de o tranzacție discutabilă. În urmă cu câteva săptămâni, Prebet Aiud a cumpărat 5 la sută din acțiunile fondului de investiții ROCA Investment pentru suma de 2,1 milioane de euro.

Acest lucru vine în contextul în care, datorită profitului ridicat înregistrat de Prebet Aiud în perioada în care Nicolae C. Rațiu a fost președinte al Consiliului de Administrație, precum și datorită perspectivelor bune pentru producătorul de betoane, legate de investițiile uriașe în rețeaua de autostrăzi, prețul unei acțiuni la Prebet Aiud a crescut semnificativ. Așadar, cei care au preluat controlul asupra companiei ar fi trebuit să plătească sume importante de bani către ceilalți acționari ai Prebet Aiud în cadrul ofertei publice, în condițiile în care ar fi declarat concentrarea de 33 la sută din capitalul social. Însă au preferat să dirijeze fondurile Prebet Aiud altfel. Achiziția a 5 la sută din capitalul social al ROCA Investment face parte din această strategie de drenare a fondurilor Prebet Aiud, consideră Nicolae C. Rațiu, care a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Replica la demersul său a venit la scurt timp. Anodin Assets, unul dintre membrii grupului de acționari care l-a impus de Francisc Mathe la conducerea Prebet Aiud, a acuzat, la rândul său, că un grup de acționari format din Liviu Hagea, Nicolae C. Rațiu, Dan Segal, Marius Viorel Stan, Marius Motogna, Corina Mihaela Dănilă și Mihai Dănilă ar acționa concertat pentru a controla Prebet Aiud. Acești acționari însumează 38,07 la sută din capitalul social al Prebet Aiud. Însă, în afară de o prietenie veche dintre Liviu Hagea și Nicolae C. Rațiu, care sunt parteneri de afaceri, nu prea există legături cu ceilalți membri ai presupusului grup.

Raporturi de forță în schimbare

În tot acest context, raporturile de forță din interiorul Prebet Aiud sunt în continuă schimbare, tocmai datorită AGA din 29 ianuarie. La acea AGA, un grup de acționari care însumează 6,3 la sută din capitalul social a cerut distribuirea de dividende în valoare de 0,22 lei/acțiune, însă noii șefi de la Prebet Aiud au refuzat. Suma care ar fi putut fi distribuită ca dividende era de 10,2 milioane de lei. Noii șefi ai Prebet Aiud au aprobat un plan de investiții în valoare de 16 milioane de lei, care viza achiziționarea de utilaje și echipamente necesare pentru activitatea curentă a Prebet Aiud, dar și investiții financiare și imobiliare. Deja, două treimi din această sumă a fost cheltuită pentru achiziționarea acțiunilor ROCA Investments, tranzacție deja contestată de alți acționari ai Prebet Aiud.

În acest context, micii acționari ai Prebet Aiud se află în fața unei situații n care valoarea acțiunilor lor a crescut consistent, de aproximativ 5 ori față de 2019, dar nu pot să obțină nici un fel de dividende în schimbul banilor investiți în capitalul social al Prebet Aiud. În aceste condiții, este normală creșterea tentației de a-și vinde acțiunile tocmai spre cei care refuzat acordarea de dividende ori către interpușii lor. Practic, apar condițiile prielnice pentru o preluare ostilă a Prebet Aiud, mai ales în contextul unei pasivități inexplicabile a Autorității pentru Supraveghere Financiară, ai cărei membri sunt plătiți mai mult decât generos, tocmai pentru a veghea ca astfel de situații să nu se producă. Unele publicații din București au explicat pasivitatea Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) prin faptul că acest organism ar fi fost colonizat cu apropiați ai unor politicieni, numiți pe criterii netransparent, care nu au capacitatea profesională ori probitatea morală pentru a-și exercita rolurile pentru care sunt plătiți.

Tentativă de preluare ostilă?

ASF a fost sesizată, în cazul Prebet Aiud, de Nicolae C. Rațiu, care a reclamat tentativa de preluare ostilă a companiei aiudene de către un grup de oameni de afaceri din Bistrița, reprezentată de succesorul său în funcția de președinte al Consiliului de Administrație, Francisc Mathe. Concret, Nicolae C. Rațiu a alcătuit un memoriu, bazat de date publicate în Monitorul Oficial al României, care arată că acționarii-companii ai Prebet Aiud pe care îi acuză de acțiune concertată ar fi controlați de oamenii de afaceri Csaba Kerekes, Francisc Mathe și Claudia Botoșer, care apar, împreună, în calitate de acționari ori de cenzori, în mai multe companii, precum Luciul Apei SRL, Green Mountain, BN Solar Park, PBC Rominvest sau Actor Assets. De asemenea, ei ar fi conectați și coordonați, potrivit memoriului lui Nicolae C. Rațiu, de membrii unei familii Pătrașcu, al cărei exponent principal ar fi omul de afaceri Iulian Ciprian Pătrașcu.

Membrii acestui grup au încercat să îl demită și pe directorul general al Prebet Aiud, Flaviu Ranca. Această tentativă a determinat, în 10 Mai, un protest spontan al angajaților Prebet Aiud. Protestatarii au acuzat manevre care ar viza decapitalizarea companiei tocmai prin achiziții fără legătură cu scopul principal al Prebet Aiud, precum cea a acțiunilor ROCA Investment.

Susținerile lor sunt întărite și de Nicolae C. Rațiu, care a declarat, pentru Ziarul Financiar, că prețul de achiziție al acțiunilor ROCA Investment ar fi de 2,5 ori mai mare decât cel real.

Astfel, dacă prețul plătit de Prebet Aiud ar fi fost corect, înseamnă că valoarea ROCA Investment ar fi de 197 de milioane de lei. Ar fi o creștere inexplicabilă a acțiunilor ROCA Investment, o companie care valora la finalul lui 2020 suma de 87 de milioane de lei, iar la finalul lui 2019 suma de 57 de milioane de lei.

În cele din urmă, soarta Prebet Aiud va fi decisă de judecătorii din Alba Iulia, chemați să descâlcească ițele acestei afaceri complicate.

Redacția ClujToday va solicita și va publica, dacă vor fi acordate, declarații ale principalilor actori implicați în acest proces.

Related posts

Leave a Comment