Circa 100 de persoane sunt așteptate să participe la mitingul de protest organizat de deputatul independent Mircia Giurgiu, azi, împotriva construirii unui crematoriu uman din cartierul Mănăștur. La acest marș vor participa și preoții ortodocși care au parohii în zona unde ar urma să fie construit crematoriul.De asemenea, protestul este susținut și de membrii asociațiilor de proprietari din zonă, dar și de asociația Părinți Clujeni. Proiectul construirii crematoriului a fost criticat și de mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, IPS Andrei Andreicuț, pe motiv că incinerarea trupurilor umane contravine tradițiilor creștine.
Localnicii din Mănăștur spun că, pe lângă aspectele morale, se tem că acest crematoriu va aduce în cel mai populat cartier al Clujului cenușă de tip Auschwitz și noxe extrem de dăunătoare sănătății oamenilor. Ei au dat exemplul dioxidului de sulf și mercurului.
Pe lângă marșul de protest, reprezentanții protestatarilor au lansat și o petiție, care a strâns deja sute de semnături pe hârtie și mii de emailuri, cu ajutorul căreia doresc să îi convingă pe consilierii locali să renunțe la proiect. De asemenea, ei pregătesc și o acțiune în Justiție. Pe de o parte, protestatarii afirmă că nu au fost respectate termenele prevăzute de lege legate de organizarea unor dezbateri publice pe marginea proiectului crematoriului uman. Pe de altă parte, ei afirmă că asocierea dintre Consiliul Local și firma RDK Cremation, cea care dorește să construiască crematoriul uman, ar fi ilegală. Și asta pentru că, sub forma juridică a asocierii în participațiune, de fapt, consilierii locali ar fi votat un parteneriat public-privat, încheiat fără nici un fel de licitație. Proiectul crematoriului uman a fost promovat de primarul suspendat al Clujului, Sorin Apostu, aflat în arest preventiv pentru fapte de corupție.
Crematoriul uman ar urma să fie amenajat în fost capelă a cimitirului din Mănăștur, în suprafață de 550 de metri pătrați. Firma RDK Cramation ar urma să plătească o taxă anuală de 15.000 de lei și estimează că va realiza o cifră de afaceri de cinci milioane de euro anual, pentru că administratorii companiei spun că vor incinera, zilnic, 10 – 15 cadavre, iar acest serviciu va costa circa 2.000 de lei. Capacitatea instalației de incinerare va fi de 48 de cadavre pe zi. Cea mai apropiată locuință este situată la 35 de metri depărtare de crematoriul uman.
Proiectul crematoriului uman a fost votat de consilierii PDL și UDMR. Reprezentanții USL au cerut autorităților locale să renunțe la acest proiect, prin intermediul unei scrisori deschise, redactată de liderul TNL Cluj, Ionuț Bîldea. În contextul opoziției tot mai mari față de acest proiect, reprezentanții PDL au început să dea înapoi. Primarul interimar, Radu Moisin, a declarat că acest crematoiu nu va fi construit împotriva voinței oamenilor. De asemenea, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a declarat că, în opinia sa, consilierii locali au greșit atunci când au votat proiectul. În plus, prefectul Florin Stamatian, de profesie medic, a declarat că, în ciuda faptului că, din punct de vedere științific, temerile legate de efectele nocive ale noxelor degajate de crematoriu sunt nejustificate, el este de părere că acesta ar trebui construit în afara orașului. ”Nu este tocmai plăcut să vezi de pe fereastră crematoriul uman”, a sus prefectul de Cluj.