Mircea Cartarescu la Cluj: Premiul Nobel? E o loterie (VIDEO)

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai. A primit cu graţie titlul, a rostit un discurs despre ”poezia poeziei” şi a răspuns, cu bunăvoinţă, întrebărilor ziariştilor clujeni. Aflaţi, în cele ce urmează, ce crede Cărtărescu despre Pemiul Nobel, despre traficul din Cluj, dar şi despre cât mai citesc românii în ziua de azi.

Scriitorul Mircea Cărtărescu spune că românii nu mai citesc cum citeau pe vremuri. ”Unul dintre paradoxurile epocii totalitare a fost că eram condamnaţi la capodopere, Cervantes, Don Quijote etc. Acum, cei mai mulţi oameni nu citesc şi n-au citit niciodată. Oamenii care citesc o carte pe an sau nici atât sunt majoritatea. La noi nu este nici măcar obişnuinţa să ai o Biblie în casă, ca simplu creştin. Foarte puţini au o Biblie în casă şi de aceea foarte puţini cunosc scripturile, în afară de ce le spun preoţii la biserică, darămite alte cărţi. Deci stăm rău, dar asta a fost condiţia noastră întotdeauna”, a spus Cărtărescu la Cluj.

 

Nobel? O loterie

 

Întrebat cum se raportează la Premiul Nobel pentru Literatură, Mircea Cărtărescu a spus la Cluj că nu se raportează în niciun fel, pentru că el nu scrie pentru premii, nici pentru cele din ţară, nici pentru cele din străinătate, cu atât mai puţin pentru Premiul Nobel. ”Puţini ştiu cum funcţionează acest premiu. Ceea ce vreau eu să spun că este ca şi cum ai câtiga la loterie. Nu este un clasament obiectiv, nu sunt zei cei care dau acest premiu sau toate celealte premii. Sunt simpli oameni. Cum s-a văzut de curând sunt oameni de toate felurile. E o situaţie confuză în acest moment la Academia Suedeză. Şi atunci, cu atât mai mult, ca un stoic ce sunt, care ştiu că nu trebuie să mă ambalez pe lucruri pe care nu le pot influenţa, nu am nimic de spus. Nici n-aş spune că mă interesează, nici că nu mă interesează. Este un fapt care va fi, dar mai curând nu va fi”, a spus Cărtărescu cu privire la Premiul Nobel.

 

Despre ”bucureştenizarea” Clujului

 

Clujul i se pare mai aglomerat, lui Mireca Cărtărescu. ”E prima dată când am această impresie. Şi mi-a spus cineva că parcul de maşinia crescut extraordinar de mult numai în ultimii doi-trei ani, aproape că s-a dublat. Şi atunci, Clujul, însuşi, şi-a modificat starea de spirit. Când eşti înconjurat de un val de maşini, multe claxonează, oamnenii nu mai sunt atât de liniştiţi, cum avem noi, mitul clujeanului, faţă de bucureştean, că este mai aşezat, mai ponderat, în tot ce face. Nu! Am văzut oameni la fel de neliniştiţi ca şi la Bucureşti”, a mai spus Cătărescu.

 

Related posts

Leave a Comment