Meșterii populari clujeni participă la Târgul European de Produse Tradiţionale de la Zakopane

În perioada 10-17 august 2014, la poalele munţilor Tatra, în staţiunea Zakopane din sudul Poloniei se va desfăşura cea de a 5-a ediţie a Târgului european de produse tradiţionale. La acest eveniment a fost invitată să reprezinte România şi judeţul Cluj, pentru a treia oară, şi Asociaţia meşterilor populari clujeni (AMPC), asociaţie constituită din anul 2005 sub egida Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

Până anul acesta, Clujul a fost reprezentat la acest eveniment și de Asociația Produs de Cluj, implicată intr-un scandal de presă, izbucnit în contextul arestării președintelui Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu. De altfel, Uioreanu este, potrivit site-ului produsdecluj,ro, încă membru în consiliul de administrație al asociației.

La eveniment vor participa aproximativ 200 de producători din 10 ţări invitate. Din partea Clujului, vor participa nouă meşteri populari care ale celor nouă bresle ale AMPC: cusături, ţesături, împletituri, icoane, ceramică, prelucrare lemn şi metal, mărgele şi gastronomie.

În cadrul târgului, o zi va fi dedicată culturii tradiţionale specifice fiecărei ţări participante la târg. Ziua dedicată României se va sărbători la Zakopane în data de 15 august 2014. La eveniment este invitat şi Ansamblul Transilvania, care va prezenta o suită de jocuri ardeleneşti autentice, participanţii la această manifestare putând totodată degusta din mâncărurile tradiţionale din zona Clujului.

Între judeţul Cluj şi judeţul Malopolska (unde se află și Zakopane) există un protocol de cooperare încheiat în anul 2005, care a fost reconfirmat în anul 2008, pe perioadă nedeterminată. În virtutea acestuia, în ultimii ani, s-au derulat o serie de proiecte regionale comune în diverse domenii: cultură, artă, servicii sociale, parcuri logistice, turism, dezvoltarea resurselor umane, salvamont etc.

Related posts

Leave a Comment