”Acesta este un marş-satelit al mişcării-mamă din Washington. Concomitent, azi au loc marşuri pentru ştiinţă în mai mult de 600 de oraşe din lume. Scopul nostru principal este să conştientizăm publicul larg asupra faptului că existăm, că sunt cercetători – şi suntem mulţi! – să conştientizăm rolul pe care îl are ştiinţa în societate”, a spus Mihai Miclăuş.
Acest marş are rolul de a atrage atenţia asupra importanţei pe care o are cercetarea ştiinţifică pentru societate, spune unul dintre organizatori, Bogdan Drugă. ”Ştiinţa trebuie să fie promovată şi trebuie ca lumea să
înţeleagă importanţa şi relevanţa sa în societate şi, din punct de vedere personal, nu susţine ştiinţa pentru mine ca salariu, pentru că, oricum, în România este subfinanţată. Este vorba că cercetarea subfinanţată se traduce, până la urmă, în stoparea progresului societăţii, o cercetare subfinanţată înseamnă şi subfinanţarea în final a universităţilor, pentru că nu mai sunt proiecte de cercetare, care înseamnă scăderea calităţii educaţiei”, a spus Bogdan Drugă.
Participanţii la Marşul pentru Ştiinţă s-au strâns în Piaţa Unirii, apoi au parcurs Bulevardul Eroilor, Piaţa Avram Iancu şi Bulevardul 21 Decembrie 1989. Astfel de marşuri au fost organizate în România la Cluj-Napoca şi la Bucureşti. Marşul pentru Ştiinţă este un eveniment organizat la nivel mondial, la iniţiativa cercetătorilor ştiinţifici din Statele Unite ale Americii.