Clujul cunoştea atmosfera entuziastă a marilor sărbători. Pe străzi, pe zidurile înalte ale clădirilor, pe turnurile fabricilor şi uzinelor, fluturau în adierea uşoară a vântului primăvăratec flamuri roşii şi tricolore, străluceau în soarele de mai portrete ale conducătorilor proletariatului mondial, ale conducătorilor partidelor comuniste şi muncitoreşti.
„Cu mult înainte de începerea mitingului şi a demonstraţiei, Clujul cunoştea atmosfera entuziastă a marilor sărbători. Pe străzi, pe zidurile înalte ale clădirilor, pe turnurile fabricilor şi uzinelor, fluturau în adierea uşoară a vântului primăvăratec flamuri roşii şi tricolore, străluceau în soarele de mai portrete ale conducătorilor proletariatului mondial, ale conducătorilor partidelor comuniste şi muncitoreşti.
În sunetele tobelor şi trompetelor, sute de pionieri se îndreptau spre locurile de adunare, în timp ce coloane de oameni ai muncii din întreprinderi şi instituţii înţesau tot mai mult străzile din centrul oraşului. În rândurile coloanelor răsunau cântece vesele, tinereşti, se scandau lozinci scumpe oamenilor muncii, răsunau urale.
Mitingul din Piaţa Malinovschi
În jurul orei 9, în timp ce străzile oraşului erau înţesate de zecile de mii de manifestanţi, în timp ce până departe nu vedeai decât o mare de drapele, flori, lozinci, placarde şi panouri, în tribună au început să ia loc muncitorii fruntaşi din întreprinderile oraşului nostru, oameni de ştiinţă, artă şi literatură, reprezentanţi ai armatei, ai studenţilor şi organizaţiilor de masă. Pe piepturile multora străluceau ordine şi medalii – semne ale dragostei cu care statul nostru înconjoară pe toţi cei ce se avântă cu pasiune şi hărnicie în măreaţa operă de construire a socialismului în patria noastră.
După ce în tribuna centrală au luat loc reprezentanţii organizaţiilor de partid, ai organizaţiilor de masă, ai organelor locale ale puterii de stat şi economice, la ora 9 au fost intonate imnurile de stat al R.P.R. şi U.R.S.S.
Mitingul a fost deschis de către tovarăşul Vasile Avram, preşedintele Consiliului sindical local Cluj.
Au luat apoi cuvântul tovarăşul Vasile Vaida, membru supleant al C.C. al PMR, prim-secretar al Comitetului Regional Cluj al PMR şi Szekely Ioan, secretar al Consiliului sindical local Cluj, care au vorbit în limbile română şi maghiară despre marea sărbătoare de la 1 Mai a oamenilor muncii din lumea întreagă.
Demonstraţia oamenilor muncii
Ultimele cuvinte rostite de vorbitori la tribună au fost acoperite de aplauzele şi uralele demonstranţilor. Până departe a început apoi în coloane o vie animaţie: zecile de mii de oameni se pregăteau să demonstreze prin faţa tribunei.
Printre primii demonstranţi în piaţă prin faţa tribunei au trecut mii de pionieri – micii cetăţeni ai patriei – cu feţele senine, vesele, încrezătoare. Pionierii demonstrau cu veselie şi seninătate bucuria copilăriei lor fericite, dragostea faţă de partid şi guvern. Privindu-i, nu puteai să nu îndrepţi un gând de mulţumire şi recunoştinţă partidului şi guvernului pentru minunatele condiţii create tinerei generaţii ce va deveni schimbul de mâine în munca şi lupta poporului. […]
Un ropot de aplauze şi urale în cinstea partidului, a vestit apoi deschiderea demonstraţiei muncitorilor din uzinele clujene.
Colectivele întreprinderilor fruntaşe în întrecerea organizată pe oraş <
Cu o pădure de steaguri roşii şi tricolore – mândri de tot ceea ce au făcut în cinstea zilei de 1 Mai – ceferiştii, şi de această dată, au venit în număr mare la defilare. Cu o zi înainte încă ei montau locomotive, remorcau trenuri, manipulau aparate complexe de telecomunicaţii. La demonstraţie, îmbrăcaţi în uniformele lor au raportat cu mândrie: <
Români, maghiari, saşi – cot la cot lucrează şi la P.T.T.R., la transporturi auto şi în comerţ. Acum sărbătoresc ziua de 1 Mai împreună. Au aceleaşi bucurii – bucuriile omului liber”. [„Făclia”, Anul XII, nr.3281, Cluj, 3 mai 1957].