Lupta de la Verdun a fost cea mai lungă din Primul Război Mondial

Bătălia de la Verdun (cu o durată de aproape 10 luni) a fost cea mai lungă bătălie din Primul Război Mondial, ea a fost purtată pe frontul de vest din nord-estul Franței. Armata a 5-a germană a atacat apărarea franceză din jurul orașului Verdun, cu scopul de a captura locurile strategice pentru o poziționare superioară a artileriei. Bătălia a dus la pierderi grele pentru ambele părți fără câștiguri strategice semnificative, simbolizând războiul de uzură.

După ce avansul german în Franța a fost oprit la prima bătălie de la Marna (septembrie 1914), războiul a trecut la lupta în tranșee. Germanii și-au întărit pozițiile, în timp ce francezii au încercat tactici de asediu pentru recuperarea terenului pierdut. Până în 1915, ofensivele de pe frontul de vest au produs câștiguri minime și pierderi importante.

Erich von Falkenhayn, șeful Statului Major General german, credea că victoria ar putea fi obținută provocând pierderi semnificative armatei franceze. În februarie 1916, el a alocat cinci corpuri pentru o ofensivă la Verdun, vizând malul de est al râului Meuse. Von Falkenhayn a anticipat că francezii vor lupta cu înverșunare pentru a nu pierde Verdunul și vor aloca resurse de pe alte fronturi.

Strategia germanilor de la Verdun urmărea să atragă rezervele franceze în contraatacuri costisitoare asupra pozițiilor germane puternic fortificate, bazându-se pe artilerie grea superioară pentru a provoca pierderi în masă. Falkenhayn credea că acest lucru îi va slăbi pe francezi până la punctul de negociere sau va permite o contraofensivă germană decisivă pentru a-i expulza pe britanici din Europa.

Verdun a fost surpins de germani cu apărări reduse

Orașul Verdun era situat într-o zonă vulnerabilă proeminentă de la invazia germană din 1914, a fost prost apărat din cauza presupunerilor că fortificațiile erau învechite. Multe piese de artilerie și muniție au fost îndepărtate, iar garnizoanele din fort a fost reduse. Legăturile feroviare ale zonei au fost, de asemenea, întrerupte, fapt ce a limitat rutele de aprovizionare franceze. Armata a 5-a germană a lansat „Operațiunea Judecătoria” la 21 februarie 1916, țintind Regiunea slăbită a fortificațiilor de la Verdun.

Verdun a avut o locație strategică pe râul Meuse și a jucat timp de mai multe secole un rol cheie în apărarea Franței. Fortificațiile orașului, care au inclus și cetatea marchizului Vauban din secolul al XVII-lea și un inel dublu de 28 de forturi, au fost îmbunătățite în secolul al XIX-lea sub Sere de Rivieres. Forturile au fost modernizate cu beton armat și oțel, perne de nisip și tunuri retractabile pentru apărare reciprocă.

Fortul pivot, Douaumont, a fost echipat cu artilerie grea, mitraliere și adăposturi subterane ca parte a unui complex defensiv conectat prin telegraf, căi ferate și drumuri. Prin mobilizare, Verdun avea 1.000 de tunuri, o garnizoană de 66.000 de soldați și șase luni de provizii.

Bătălia de la Verdun a simbolizat rezistența francezilor

Vremea nefavorabilă a întârziat atacul german asupra Verdunului până la 21 februarie. Fort Douaumont a fost cucerit în trei zile, dar avansul a încetinit curând, în ciuda pierderilor mari suferite de Franța. Până la 6 martie, peste 20 de divizii franceze au apărat regiunea sub conducerea lui Philippe Petain, care nu a ordonat retragerea și nici contraatacul, în ciuda faptului că și-a expus trupele artileriei germane. Până la 29 martie, artileria franceză de pe malul de vest a bombardat forțele germane de pe malul de est, provocându-le daune considerabile.

În mai, germanii au schimbat tactica cu atacuri localizate, pierzând și capturând pentru scurt timp părți din Fort Douaumont. În iunie, au capturat Fortul Vaux și au înaintat spre Fort Souville, până au ajuns la 4km de cetatea Verdun. Ofensiva s-a redus în iulie, pe măsură ce resursele au fost redirecționate către Somme, cu trucuri folosite pentru menținerea trupelor franceze legate de Verdun.

În septembrie și decembrie, contraofensivele franceze au recâștigat o mare parte a malului de est, inclusiv fortul Douaumont și fortul Vaux. Bătălia de 302 zile de la Verdun a fost una dintre cele mai lungi și mortale bătălii din istoria primului război mondial, a avut 714.231 de victime, dintre care 377.231 francezi și 337.000 germani. Bătălia a simbolizat rezistența franceză și bilanțul devastator al războiului.

Foto: Bateria de artilerie franceză depășită de forțele germane la Verdun, 1916.

CITEȘTE ȘI:

Cum s-a desfășurat propaganda în primul război mondial

Neputința cavaleriei în primul război mondial

Related posts

One Thought to “Lupta de la Verdun a fost cea mai lungă din Primul Război Mondial”

  1. […] Lupta de la Verdun a fost cea mai lungă din Primul Război Mondial […]

Leave a Comment