
Lorand Soares Szasz: Depinde despre ce români vorbim și depinde foarte mult ce înțelegem prin munca în echipă. Câte ,,gospodării”/ firme sunt, atâtea obiceiuri. Dacă ar fi să mă ghidez după frecvența cu care primesc întrebarea ,,cum să îmi motivez și să îmi responsabilizez echipa?”, ar trebui să recunosc că suntem deficitari la capitolul acesta. Asta pentru că poți să fii genial în domeniul tău, oricare ar fi acela – poți învăța, poți crea proceduri și poți face totul ca la carte, dar oamenii nu sunt ,,mașinării” pe care să le ghidezi. Iar să înveți să abordezi fiecare om în așa fel încât să scoți tot ceea ce este mai bun din el necesită multă atenție.
La cea de-a doua întrebare răspunsul este simplu – cei care sunt mai buni decât ei la acest capitol. Managerii care și-au dedicat timp și energie acestui capitol și care au identificat exact unde sunt problemele comunicării interne și care pot oferi un set de metode clare care să sudeze o echipă.
Cu cine trebuie lucrat mai mult, pentru a avea o echipă fantastică: cu liderii sau cu angajaţii?
Lorand Soares Szasz: În vocabularul popular românesc este o vorbă care răspunde perfect acestei întrebări: ,,peștele de la cap se împute.” Adică dacă liderul nu are habar cum să gestioneze specialiști în diverse domenii, cu personalități diferite și așteptări diferite, degeaba ,,cerți angajații” pentru că liderul nu știe să îi mobilizeze.
Din experiența mea, am sesizat că un lider responsabil va ști să responsabilizeze echipa cu care lucrează. Nu trebuie să fie neapărat antreprenor, deși toți antreprenorii ar trebui să aibă noțiunile de bază ale comunicării interne.
Dar în aceeași măsură trebuie lucrat cu liderii departamentelor, project managerii, toți cei care, într-un moment sau altul, vor avea în față provocarea de a lucra cu o echipă.
Cui se adresează acest curs?
Lorand Soares Szasz: După cum am răspuns la întrebarea anterioară, orice antreprenor care își dorește mai mult de la afacerea sa decât stagnarea ar trebui să fie în sală și nu singur, ci cu managerii departamentelor. De ce? Pentru că antreprenorul ,,dă tonul” în firma sa. Dacă el nu știe să își motiveze angajații, firma va fi în haos. Dar degeaba știe el să lucreze exemplar cu oamenii, dacă managerii departamentelor habar nu au să o facă.
Sunt și eu antreprenor și, oricât mi-ar plăcea, agenda nu îmi permite să fiu prezent fizic lângă angajații mei prea mult timp. Așa că mi-am instruit managerii să facă ei acest lucru la fel de bine cum o fac și eu. Așa am încredere deplină în ei.
Cum credeţi că este mai eficient să înveţi să gestionezi o echipă: din greşelile proprii sau din greşelile altora?
Lorand Soares Szasz: Răspund printr-o întrebare: cum e mai eficient – să pierzi bani și să înveți ulterior sau să înveți înainte ca să poți câștiga?
Greșelile de gestionare a echipei costă mult. O spun din proprie experiență. Sunt recunoscător că am învățat lecțiile și acum știu ce am de făcut, dar sfatul meu pentru orice antreprenor este să găsească acele metode prin care să crească fără să piardă bani. Sună utopic, știu. Eu sunt un sceptic din fire, dar după ce am dat cu capul de câteva ori mi-am reconsiderat poziția. Pe lângă pierderile financiare, se pot pierde oameni-cheie care nu au fost motivați și abordați cum trebuia, iar aceasta este o greșeală imensă pentru orice antreprenor. De-asta sunt dispus să îmi pun greșelile ,,pe tavă”. Să deschid ochii managerilor și să îi fac să evite situațiile prin care am treut eu.
E adevărat, învățăm mai bine din propriile greșeli pentru că ne doare mai tare când avem noi de suferit. Am simțit-o pe pielea mea și știu asta, însă trebuie să recunoaștem că e mai eficient din toate punctele de vedere să învățăm din greșelile altora.
Ce tehnici vor învăţa cei care aleg să vină la cursul dvs.?
Lorand Soares Szasz: Vor învăța cum să recruteze oamenii potriviți pentru viziunea și postul pe care îl vor. Oamenii potriviți sunt primul pas către o afacere de succes. Ulterior vor învăța metode de motivare și fidelizare a acestora atât financiare, cât și non-financiare.
Le voi oferi metode concrete de comunicare internă – pentru că acolo unde comunicarea funcționeză eficient lucrurile sunt clare – la fel și procesul de atingere al obiectivelor.
Îi voi învăța cum să se distreze împreună cu echipele lor. Sună ciudat, dar este foarte important pentru echilibru. De exemplu, am fost cu toți angajații mei luna trecută într-o excursie în Veneția – Slovenia – Budapesta. Aceste momente sunt aur curat pentru sudarea echipei.
Voi prezenta sistemul din firmele mele de promovare la care am muncit un an de zile. Asta pentru că de multe ori oamenii sunt promovați prea repede – când nu sunt pregătiți – sau sunt lăsați să se plafoneze.
Pe lângă aceste metode, voi mai pregăti multe alte tehnici pe care le-am testat și care au dat roade de construire a unei echipe de succes.
Cum se numeşte cartea pe care o veţi lansa cu ocazia acestui workshop şi cui se adresează aceasta?
Lorand Sores Szasz: Cartea se numește ,,Grăunțe pentru succes”, iar lansarea ei tocmai în cadrul acestui workshop nu este deloc întâmplătoare.
Nu am scris-o singur, ci împreună cu Diana, colega mea care este director executiv și care, practic, conduce firma pentru că eu sunt mai tot timpul pe drumuri. Diana a venit în urmă cu trei ani și jumătate să lucreze ca asistent manager. A avut o voință de fier de a crește, așa că acum am încredere în ea exact cum am în mine. Cartea se adresează tuturor acelora care vor să crească, pentru care plafonarea nu e o opțiune. Practic, cuprinde acele ,,grăunțe”/lecții care au ajutat-o pe Diana să crească atât de frumos. Sunt lecții simple, dar atât de valoroase. Recomand această carte oricui are dorința să scoată din viața tot ceea ce este mai bun. Mai ales, este un cadou excelent pentru angajați. Ne-am obișnuit cu cărțile scrise de antreprenori, însă aici se găsește perspectiva unui angajat cu care ne este mult mai ușor să empatizăm.
Cât de deschişi sunt antreprenorii români la idea de coaching?
Lorand Soares Szasz: Antreprenorii se împart în trei categorii: cei care fac afaceri după ureche, pentru care cărțile și studiile de management sunt ,,apă de ploaie”, cei care ,,rup tot” – citesc, merg la cursuri, investesc în afaceri și apelează la ședințe de coaching pentru că își doresc tot ceea ce e mai bun pentru companiile pe care le conduc și cei care au fler în afaceri. Au rezultate excelente, dar dacă îi întrebi ce și cum fac, habar nu au să îți explice o procedură. Pur și simplu simt curentul. Însă dacă le-am oferi și acelora cu fler informații concrete, imaginați-vă cum ar crește rezultatele lor după!
Față de acum câțiva ani când m-am întors în țară observ o deschidere către coaching/cursuri, specializare, însă mai avem încă de muncă la acest capitol. Atâta timp cât mai avem oameni de afaceri care lucrează după ureche și ,,pe pile” încă mai avem de muncă să educăm piața.
Ce mesaj doriţi să transmiteţi antreprenorilor cu privire la echipele pe care le gestionează?
Lorand Soares Szasz: Să investească în ele, să le acorde încredere și să le dea libertatea de a gândi liber și de a greși. Doar așa vor învăța și vor fi creativi. Iar cel mai important aspect în gestionarea resurselor umane consider că este comunicarea – să cunoști ceea ce își dorește angajatul tău și să acționezi în consecință pentru că așa el va avea grijă la rândul lui ca dorințele tale să devină realitate.