LIR – suport de business si promotor de opinie economica

Viziunea LIR asupra masurilor economice care trebuiesc luate pentru inversarea tendintei economice actuale de scadere economica.Viziunea LIR asupra masurilor economice care trebuiesc luate pentru inversarea tendintei economice actuale de scadere economica.

Acum 20 ani porneam pe drumul construirii unei economii de piata capitaliste. Dupa 20 ani tragem linie si constatam ca am pirdut 20 ani in faza acumularii salbatice de capital care a creat mari dezechilibre in societatea romaneasca, astfel ca intre oameni si conducatori s-a creat o prapastie care duce la imposibilitatea coabitarii natural si in beneficiul tuturor. Exista o clasa conducatoare care impune orice doreste prin lege si restul lumii care trebuie sa se supuna sau sunt pedepsiti. Pedepsiti printre altele sa-i aleaga tot pe ei, pentru a-i putea pedepsi in continuare.
Suntem un neam de fachiri ?
Tot asa si economia romaneasca de tranzitie la economia de piata care nu se va termina niciodata daca producatorii de buget nu vor fi luati in seama. Consecinta fireasca va fi falimentul general. Si atunci vom constata ca oricat am acumulat nu mai are nici o valoare, nici pentru noi nici pentru copiii nostril. Ce e de facut sa evitam dezastrul general. Probabil ar trebui ca cei care produc buget si implicit prosperitate sa fie ascultati si intrebati ce trebuie facut.
Astfel LIR considera ca initiative civica trebuie sa porneasca de la clasa mijlocie pe care noi consideram a fi producatorii de buget. Credem ca e timpul sa stabilim daca Romania are nevioe de acest patronat reprezentat de IMM-uri ca partener de dialog si colaborare, nu doar de contributor fara pretentii la bugetul statului.
Daca nu e asa trebuie lamurit cine produce bugetul tarii, regiile de stat, companiile de stat, companiile mari sau multinationalele.
Daca nu e nevoie de IMM-uri sa li se spuna ca sunt nedorite, pentru ca acei oameni care isi sacrifice viitorul dorind sa construiasca ceva pentru urmasii lor sa nu mai spre degeaba si sa se plieze pe sistemul agreat de economie. Nu credem intr-o lupta de clasa inutila. Credem ca fiecare antreprenor conteaza.
Astfel:
1. Ne bazam pe regulile si principiile economiei de piata si solicitam respectarea legii, atat de catre antreprenori cat si de catre stat si reprezentantii lui. Solicitam reciprocitate in relatia cu statul si incetarea politicilor comerciale deficitare ale statului in relatia cu IMM-urile. Solicitam respecatrea legii.
2. Dorim reformarea sistemului fiscal din temelii, astfel incat sa existe o politica fiscala proactiva, care sa ajute dezvoltarea companiilor, nu sa le distruga.
3. In actuala situatie economica, daca tot ne plangem ca nu avem capacitatea sa facem un stat politienesc, si nici nu e de dorit, sugeram stimularea economica prin reduceri de taxe si impozite si o mai buna colectare.
Astfel, statul ar trebui sa renunte la toate operatiunile comerciale care le desfasoare in economie. Este de notorietate ca statul este cel mai mare antreprenor din Romania, de departe. Sa privatizeze absolut tot ce se poate privatiza. Consecinta directa ar fi incasarea de taxe si impozite de la aceste companii, stiut fiind faptul ca regiile de stat “castiga” cat sa-si dea salarii, iar marile investitii le platim tot noi, cei care platim taxe si impozite, aceste companii nefiind in stare sa-si finanteze dezvoltarea.
Avand in vedere criza economica, LIR considera ca trebuie scazute impozitele directe pentru a stimula consumul. Compensarea diferentelor se poate face prin aducerea la suprafata a economiei gri printr-o mai buna colectare sau o mica majorare a impozitelor indirect. Aceasta metoda consideram ca avantajeaza micii antreprenori iar o masura inversa ar avantaja marile companii deoarece scaderea indirectelor stimuleaza volumele de vanzari iar cresterea impozitelor directe nu-i afecteaza pe marii jucatori deoarece sunt multe metode contabile si comerciale prin care aceste impozite directe pot fi ocolite.
In legatura cu TVA-ul dintre firme si plata lui la incasare credem ca e mult mai simplu sa se introduca o cota 0 in cazul operatiunilor comerciale dintre firme, iar la vanzarea catre consumatorul final sa se aplice cota de 24%. Aceasta metoda evita problemele de colectare si recuperarile dubioase de TVA si asigura plata la incasare doarece se aplica in momentul vanzarii finale in magazine, moment in care teoretic se si incaseaza. Acest sistem simplificat e mult mai usor de urmarit si contabilizat.

Liga Intreprinzatorului Roman face apel la toate entitatile patronale, cat si la antreprenorii din Romania sa se organizeze impreuna sis a sustina un astfel de set de masuri, cu credinta ca prin astfel de masuri si metode ne ajutam reciproc, IMM-urile si statul intru-un parteneriat care va stimuli cresterea economica.
Va rog sa observati ca politicienii nu au capacitatea, de 20 ani, sa propuna un set de masuri economice care sa aduca prosperitatea tuturor. Haideti sa-i ajutam prin opinia noastra, a celor care activam in economie, prin expertiza noastra de zi cu zi.
LIR este o platforma prin care dorim sa construim acest parteneriat benefic pentru toata lumea.
LIR poate fi vehiculul prin care putem face cunoscute opiniile antreprenorilor in domeniul in care activeaza fiecare, opinii pe care le consideram cele mai avizate, fiecare in domeniul lui de expertiza.
Avem foarte multe idei, dar nu asta e important, ceea ce e cu adevarat important este comunicarea care trebuie sa o institutionalizam intre producatorii de buget si functinarii statului care gestioneaza colecatea si nivelul lui si deasemenea impart acest buget pentru nevoile tarii si pentru dezvoltarea economiei acesteia.
Invitam toti antreprenorii la LIR sa interactionam pentru crearea celei mai bune politici fiscale care sa aduca revenirea economiei noastre si prosperitate pentru urmasii nostrii.

Related posts

Leave a Comment