
Una dintre cele mai vechi tradiții din Europa, cea a Junilor din Mărișel, este păstrată cu sfințenie. Tradiția datează din vremurile precreștine, așa cum arată și versurile cântecelor locale. Potrivit etnologului Răzvan Roșu, care a primit o bursă de la Universitatea din Viena tocmai pentru a studia tradițiile din Mărișel, satul său natal, până în anul 1970, în Mărișel nu existau colinde cu Isus Cristos. Tocmai datorită originalității și vechimii colindelor din Mărișel, ele urmează să fie incluse în patrimoniul imaterial al UNESCO.
Junii se adună din seara de Ajun în curtea Bisericii. Ei sunt împărțiți în câte două cete, formate din 12 tineri, adică din 12 juni, conduși de un staroste. Ultimul are la cușmă o pană de fazan, ca simbol al funcției sale.
Junii nu se odihnesc timp de mai multe zile, până când nu colindă, însoțiți de lăutari, toate gospodăriile. Și au mult de colindat, pentru că Mărișelul este comuna cu cea mai mare suprafață din Europa.
Jocul Junilor are un triplu rol. În primul rând, prin zgomotul pe care îl fac, alungă spiritele rele. În al doilea rând, colindul lor are rolul de a asigura trecerea într-un an nou prosper. Iar în al treilea rând, prin urările pe care le fac în gospodăriile unde sunt fete de măritat, jocul Junilor este un rit de fertilitate.