Izvestia: SUA şi-a desemnat amicii şi inamicii


Într-un articol publicat de publicaţia rusă Izvestia se enunţă faptul că spionajul american consideră că ameninţarea cea mai importantă ce poate afecta interesele SUA reiese din partea Rusiei şi Chinei. Totodată, potrivit opiniei americane, Washiingtonul are interese comune cu ambele state. Iar acest lucru este conştientezet de Pentagon. Militarii sunt convinşi că NATO trebuie să dezvolte un proces de cooperare cu Rusia.”Anumite ţări au posibilitatea să ameninţe interesele SUA cu ajutorul surselor tradiţionale, dar şi celor contemporane”, se spune într-un raport de 24 pagini prezentat de spionajul american. În acest document sunt descrise priorităţile actvităţii serviciilor speciale ale SUA în următorii patru ani. Metodele tradiţionale, care sunt descrise în raport, reflectă forţa militară şi spionajul, iar cele contemporane ţin de cibernetică. Securitatea informaţională reprezintă una din priorităţile Wasingtonului. Aceasta a fost desemnată printre “cele mai importante obiective ale activităţii de spionaj” alăîturi de lupta cu extremismul, răspândirea armelor de distrugere în masă şi sprijinul pentru operaţiunile militare.
Referindu-se şa spaţiul virtual, conform analiştilor de spionaj, cea mai mare ameninţare reiese din partea hackerilor ruşi şi specialiştilor de calculatoare de sub cer. “China acţionează agresiv în spaţiul cibernetic. Rusia de asemenea”, – a spus la conferinţa d presă şeful Spionajului naţional Dennis C. Blair, la dispoziţia căruia se află 16 instituţii de spionaj american
“Rusia este un partener important al SUA în aceste iniţiative importante, cum ar fi apărarea deşeurilor atomice şi lupta contra terorismului nuclear. Doar că ea este capabilă să-şi continue tendinţele de întărire a surselor de putere şi de influenţă, care pot complica realizarea intereselor SUA”, se afirmă în raport.
Printre statele atent menţionate se numără Iranul, China şi Coreia de Nord.
Dar, potrivit autorilor raportului, nu este exclusă o cooperare cu unele dintre statele menţionate.

Related posts

Leave a Comment