Ioana Cozmuța: Prin democratizarea spațiului se va crea o industrie, iar industria aceasta o să aibă nevoie de un mecanism de a schimba bunuri

Ioana Cozmuța este unul dintre cei mai respectați cercetători științifici din echipa NASA. Tânăra născută în Baia Mare a terminat Facultatea de Fizică a Universității Babeș-Bolyai și apoi a făcut un masterat în domeniul Biofizicii și Fizicii Medicale. A plecat la doctorat la Groeningen, în Olanda, la Institutul de Fizică Nucleară. A urmat un stagiu de pregătire la California Institute of Technology, în domeniul chimiei computaționale. A ajuns la acest institut american deoarece și soțul său era doctorand la această instituție. După aceea, a urmat cursuri la Școala Medicală Stanford și s-a mutat apoi la Silicon Valley, unde a început să lucreze pentru NASA. Ea a revenit la Cluj pentru a susține o conferință la Techsylvania. Ioana Cozmuța a acordat un interviu în exclusivitate pentru ClujToday.ro.Reporter: Ați vorbit despre crearea unei economii a spațiului. Ce fel de resurse ar putea aduce România în această economie?
Ioana Cozmuța: Creativitate, curaj, imaginație, grijă față de Pământ și față de generațiile următoare – acestea în termeni generici. În termeni tehnologici, să zic așa, există foarte multe posibilități și în IT și în tehnologizare. Aș miza pe captarea spiritului creativ în România – și știu că există aici, pentru că aici m-am născut și eu – și pe creșterea interacțiunii dintre Guvernul României și grupările acestea, ecosistemele acestea de antreprenori, dar focalizate pe a adresa problem critice ale omenirii, mai ales acum când România renaște din foarte multe puncte de vedere. Părerea mea sau sfatul meu ar fi să nu se repete greșelile Vestului, ci, dimpotrivă, să se creeze ceva mai bun dincolo de ceea ce este nevoie la momentul de față.
Reporter: În prezentarea pe care ați susținut-o la Techsylvania, ați vorbit despre diferite oportunități pe care le oferă acum spațiul cosmic, inclusiv de posibilitatea de a produce diferite bunuri și servicii, cum ar fi fibrele optice și așa mai departe… Care ar fi avantajele unei dezvoltări a producției, unei dezvoltări a economiei în acest spațiu?
Ioana Cozmuța: Avantajele ar merge înapoi, la ceea ce am spus în prezentarea mea: faptul că avem foarte multe problem globale la momentul de față și foarte multe dintre problemele acestea globale se leagă direct de lipsa de resurse sau de resurse despre care știm foarte clar că nu vom beneficia la nesfârșit. Și nesfârșitul ăsta se apropie din ce în ce mai mult! Deci, asta este una dintre oportunități. Cealaltă parte și celălalt exemplu pe care l-am dat este că, încetul cu încetul, trebuie să învățăm industriile să regândească procesul de producție în așa fel încât în loc să folosească resurse ineficiente de pe Pământ să folosească resurse care există din abundență în apropierea Pământului. De exemplu, energia solară sau frigul din spațiu.
Reporter: Există tehnologiile necesare pentru a desfășura, de pildă, activități de minerit pe meteoriții care trec prin apropierea Pământului?
Ioana Cozmuța: Da! Tehnologiile acestea există și, precum am menționat, două companii private, Planetary Resources și Deep Space Industries, sunt la granița cu exploatarea acestor resurse și sunt foarte serioși și agresivi – la modul pozitiv! – în a integra aceste tehnologii și a le valida într-un mediu relevant – adică, chiar să meargă să captureze un asteroid și să îl exploateze pentru minereuri și resurse necesare pe Pământ.
Reporter: Am putea să asistăm în curând și la apariția unei monede a spațiului?
Ioana Cozmuța: Asta ar fi o chestie interesantă! Nu? Orice economie are o monedă pentru tranzacții. Deja, economia în spațiu, la momentul de față este focalizată foarte mult pe sateliți, pe imagini hiperspectrale și vom vedea din ce în ce mai mult democratizarea spațiului. Prin democratizarea spațiului se va crea o industrie, iar industria aceasta o să aibă nevoie de un mecanism de a schimba bunuri.
Reporter: Când am putea să vedem aceste transformări?
Ioana Cozmuța: Dacă avem voință, în următorii 10 ani!

Related posts

Leave a Comment