INTERVIU: Teatrul iniţiatic, o formă de artă orientată spre aspectele benefice, sublime ale vieţii

Primul festival de teatru iniţiatic din România va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 12-13 noeimbrie 2016. Diana Şerban, coordonatoarea proiectului, a acceptat să dea detalii despre acest eveniment inedit, într-un interviu acordat ClujToday.ro.

Reporter: Ce înseamnă de fapt teatrul iniţiatic, pe inţelesul tuturor?

Diana Şerban: Am observat că, uneori, acest termen poate părea complicat, deşi nu este deloc aşa. Este acel gen de teatru care foloseşte anumite simboluri, arhetipuri ce creează o magie şi revelează răspunsuri la frământările noastre de zi cu zi. Este un teatru al esenţelor. De exemplu, în basme se întâlneşte mereu ideea de iniţiere. Făt Frumos pleacă într-o călătorie în care trece prin diverse teste, pentru ca, în final, să aibă acces la ceva ce îşi dorea el foarte mult şi prin această călătorie i se revelează multe lucruri despre el insuşi, despre viaţă. Ideea de teatru intiaţic se întâlneşte mult şi la Shakespeare, mai ales iniţierea prin iubire apare în operele lui. Personajele ajung prin povestea lor de iubire să se cunoască pe ele însele, să aibă acces la nişte adevăruri care se dovedesc a fi universale.

 

Reporter: Ce valori doriţi să promovaţi prin acest festival? De ce este altfel decât celelalte?

Diana Şerban: Nu este neapărat altfel, este mai degrabă o formă de artă care este orientată foarte mult spre aspectele benefice, sublime ale existenţei umane. În ziua de astăzi, întâlnim foarte multă artă a abstractului, a existenţei noastre fără sens, care deplânge drama omului modern. Acest festival este un fel de contrapunct, dacă doriţi să îl numim aşa.

În piesele pe care le promovăm, omul descoperă din nou acel sens magic al vieţii sale, în care există peste tot semne, sincronicităţi care îi creionează destinul, există alegeri binecuvântate. Este o reîntoarcere spre arta frumoasă, sublimă, acea artă care coboară cerurile pe pământ, ieşirea din grotesc şi vulgar. Deşi personajele se confruntă cu frământări, crize existenţiale care sunt fireşti, totuşi, cer ajutor şi îl primesc, uneori sunt ghidaţi de personaje din alte tărâmuri, alteori se nasc poveşti de dragoste care le transformă sensul existenţei. Este un teatru al miraculosului, cu poveşti din alte lumi, din alte vieţi.

 

Reporter: Am văzut că aveţi la festival câteva piese care sunt adaptări după autori cunoscuţi – Eliade, Voiculescu, Iulius Mosen. Ce ne puteţi spune despre aceste piese?

Diana Şerban: Fiecare dintre aceşti autori are lucrări de factură iniţiatică, pe care actorii le-au pus in scenă cu succes.

De exemplu, piesa “Promisiunea”, pusă în scenă de teatrul Mandala din Budapesta, este o adaptare după “Zâna Onda” de Iulius Mosen. E un spectacol realizat într-un limbaj scenic complex ce combină dramatismul exprimării verbale cu expresivitatea mişcării scenice, cu elemente de teatru de umbre şi teatru Noh, într-o piesă dramatică mistico-ritualică. Este o piesa jucată în premieră, cu ocazia aniversării a 20 de ani de activitate teatrală a celor de la Mandala.

“Ciorba de bolovan” e adaptare scenică după nuvela cu acelaşi nume a lui Vasile Voiculescu, pusă în scenă de teatrul SublimArt din Braşov. Într-o comunitate săracă, un drumeţ misterios reuşeşte să-i facă pe oameni să-şi depăşească condiţia mizeră (în aparenţă de ordin material), oferindu-le un a ceea ce ar putea fi viaţa lor dacă ar fi uniţi, darnici, iubindu-şi aproapele. Minunea care se petrece în acel sat este rodul comuniunii care se leagă, fie şi pentru o clipă, între cei flămânzi, nefiind un hocus-pocus, ci o împreună-lucrare.

 

Iar piesa “Dincolo de prag” a celor de la teatrul Catharsis din Oradea este realizată după o idee a lui Mircea Eliade care apare într-una din lucrările sale referitoare la existenţa unui tărâm misterios, care ar exista undeva în centrul pământului şi de unde nişte mari înţelepţi îi inspiră şi îi ghidează pe pământeni.

 

Piesa “Jocul Regăsirii” spune povestea a două suflete pereche care se caută şi se regăsesc de-a lungul a mai multor vieţi. Ea va fi jucată sâmbătă seara, pe 12 noiembrie, de trupa de teatru “Sophrozin” din Bucureşti. Este într-adevăr o piesă foarte dinamică, cu multe momente de coregrafie, tango, dans modern, nu este doar teatru. Se folosesc simboluri, cărţile din Tarot apar sub forma unor personaje care îi inspiră şi îi ghidează pe actorii principali. Este o piesă foarte complexă şi cu mulţi actori, sunt 30 de personaje care apar pe scenă.

 

Reporter: Duminică seara, la gala de premiere este un spectacol în care joacă toate trupele prezente la festival. Cum se va desfăşura o astfel de punere în scenă inedită? Este un spectacol de improvizaţie?

Diana Şerban: Este o provocare pe care noi le-am aruncat-o tuturor participanţilor. Piesa se numeşte “O altă istorie a iubirii”, în care un cuplu călătoreşte prin diverse epoci ca să vadă cum anume îşi exprimau iubirea cuplurile din acele vremuri. Fiecare trupă care participă la festival a primit câte o temă de pregătit pe un limbaj teatral diferit (de exemplu, teatrul antic, comedia dell arte, teatrul modern); spectatorul călătoreşte, astfel, împreună cu aceste personaje şi vede cum se iubeau Romeo şi Julieta, cum se iubeau anticii, până în timpurile noastre, în care asistăm la exprimarea iubirii pe Facebook. Este totul realizat cu mult umor, e o comedie, de fapt, foarte savuroasă. O iniţiere în diverse limbaje ale iubirii şi ale teatrului care, într-adevăr, presupune şi o doză de improvizaţie.

 

Reporter: Care ar fi mesajul vostru pentru cei care vor să vină la spectacole?

Diana Şerban: Scopul nostru este sa dăruim celor care participă un tip de artă frumoasă, benefică, care să le înalţe sufletul şi să plece din sala de spectacol cu uimiri, înţelegeri noi, răspunsuri la intrebări care îi frământă, cu o viziune nouă, un pic mai înţeleaptă asupra vieţii de zi cu zi. Să plece acasă fericiţi. Teatrul a fost dintotdeauna un instrument extraordinar de dezvoltare personală. Veniţi la Heart Festival pentru că e o arta făcută din inimă. Toţi actorii care participă sunt voluntari, întreaga lor artă e susţinută doar din inima şi din crezurile lor despre viaţa, despre spiritualitate, despre transformare. În teatrul spiritual, rolul nu este doar o mască pe care ţi-o dai jos la finalul spectacolului. Este ceva pentru care te-ai pregătit, cu care rămâi, actorul se transformă el insuşi prin acel rol şi pleacă imbogăţit, un pic mai aproape de el insuşi. Este exact ce spune sloganul nostru: „Art your heart!”

 

Reporter: Cei care doresc să cumpere bilete de unde pot face acest lucru ?

Diana Şerban: Iubitorii de teatru pot achiziţiona bilete ]n mai multe feluri: online, prin biletmaster.ro, intrând pe site-ul festivalului www.artfestival.ro se pot cumpăra atât bilete la fiecare spectacol şi la gale, cât şi abonamente pentru întreg festivalul sau direct la agenţia de bilete de la Casa de Cultură a Studenţilor şi la Agenţia de bilete a Teatrului Naţional. Informaţii despre programul festivalului şi noutăţile legate de acesta se pot găsi pe site-ul www.artfestival.ro şi pe pagina de facebook https://www.facebook.com/Heart-Festival-519572868251695/.

Invităm cititorii Cluj Today să acceseze această pagină întrucât  pregătim surprize şi concursuri.

Related posts

Leave a Comment