Industria HoReCa, la capătul puterilor – Cum văd patronii de restaurante supraviețuirea

Reprezentații industriei HoReCa cer autorităților să ia măsuri pentru a relansa această ramură a economiei. Printre măsurile propuse de reprezentanții patronatelor din domeniu se numără evaluarea individuală a restaurantelor, precum și scutiri de taxe și impozite pentru perioadele în care activitatea unităților de alimentație publică este suspendată.

Pandemia de coronavirus a creat mari probleme industriei HoReCa. După perioada stării de urgență, au urmat câteva luni mai bune, însă acum, din nou, restaurantele, barurile și cafenelele nu își mai pot servi clienții în spațiile din interior. În acest condiții, continuă să funcționeze doar acele unități care fac livrări la domiciliu sau care au terase încălzite. În centrul Clujului, de exemplu, proprietarii restaurantelor au făcut investiții considerabile în sisteme de încălzire care pot fi utilizate în aer liber, precum și în pături ori perdele de plastic care permit păstrarea unei temperaturi rezonabile. Aceste investiții suplimentare au fost făcute într-un an foarte greu, spune fondatoarea Apetit Catering, Dorina Clonda.

Patronatele din domeniu sunt nemulțumite de faptul că autoritățile nu au făcut nici o diferență între restaurantele care au respectat regulile sanitare și cele care au permis încălcarea lor, spune reprezentantul unui patronat local, HoReCa Transilvania, Călin Cozma.

Acum, reprezentanții patronatelor solicită măsuri menite să salveze afacerile din HoReCa. Printre aceste măsuri se numără scutiri de taxe și impozite pentru perioadele în care localitățile se află în scenariul roșu sau carantină, precum și scheme de ajutor de stat pentru cei care investesc în continuare în acest domeniu.

Related posts

Leave a Comment