(A) Hotel Korona, locul preferat al românilor care merg la Hajduszoboszlo

Turismul din stațiunile termale din estul Ungariei datorează tot mai multe românilor. Pe lângă numărul mare al turiștilor români care aleg să își petreacă vacanța în stațiuni precum Hajduszoboszlo, există și tot mai mulți proprietari ori administratori de hoteluri și de pensiuni originari din România. Astfel, chiar dacă sunt peste graniță, turiștii români se simt ca acasă. Cel mai cunoscut astfel de hotel este Korona, de trei stele, situat în imediata apropiere a intrării în ștrandul termal.Stațiunea Hajduszoboszlo a devenit, în ultimii ani, una dintre destinațiile preferate ale românilor din vestul țării. Autoritățile din micuțul orășel maghiar au obținut fonduri europene, cu ajutorul cărora au construit unul dintre cele mai mari parcuri balneare din Europa, care valorifică potențialul apelor termale. În ultimii ani, tot mai multe hoteluri și pensiuni din stațiune au fost preluate de către specialiști în turism născuți în România.

Eva Palvolgyi este unul dintre managerii de hotel din Hajduszoboszlo. Ea s-a născut în Oradea, însă s-a mutat în Ungaria pentru a lucra în turism. Eva Palvolgy s-a și căsătorit în Ungaria, unde continuă să fie o gazdă primitoare pentru românii care aleg hotelul de trei stele pe care îl conduce. Hotel Korona a devenit un adevărat reper pentru stațiunea maghiară, iar printre evenimentele speciale care au fost deja organizate anul acesta se numără și Paștele ortodocșilor și greco-catolicilor. Eva Palvolgy a creat o atmosferă specială, care îmbină tradițiile românești, inclusiv ouăle roșii, cu cele maghiare, precum dansurile populare maghiare și vânătoarea de ouă, la care au participat copiii. ”Cred că turiștii ne aleg pentru că oferim o atmosferă de familie. Avem oaspeți care au încetat să mai fie turiști și ne-au devenit prieteni”, spune orădeanca din Hajduszoboszlo. La rândul lor, turiștii români sunt încântați de faptul că se simt acasă în hotelul Korona.

Banii românilor au reprezentat un adevărat colac de salvare pentru turismul balnear din Ungaria. Localnicii maghiari sunt ospitalieri și au învățat care sunt gusturile oaspeților lor de peste graniță. Astfel, restaurantele au meniuri în limba română, iar din camerele de hotel nu lipsesc canalele românești de televiziune. Mai mult, în ciuda tuturor disputelor diplomatice legate de steagul secuiesc, în centrul stațiunii drapelul României este arborat la mare cinste, alături de cele ale Ungariei, Uniunii Europene, Germaniei ori Austriei.

Related posts

Leave a Comment