Herman Van Rompuy în fruntea EuropeiPremierul belgian Herman Van Rompuy a câştigat, ieri, alegerile pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Europene şi britanica Catherine Ashton a devenit Înalt Reprezentantul Afacerilor Externe.Preşedinţia suedeză a Uniunii Europene l-a propus pe Herman Van Rompuy pentru noul post de preşedinte al UE, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al celui care, de la 1 ianuarie va fi în fruntea Europei. Cu toate acestea, o sursă diplomatică europeană a precizat anterior că premierul belgian “pare asigurat”că va deveni primul preşedinte al Uniunii Europene, în timp ce postul de şef al diplomaţiei UE ar urma să îi revină britanicei Catherine Ashton.
Tony Blair a pierdut simpatia Guvernului britanic, care a renunţat să mai promoveze candidatura sa în favoarea Catherinei Ashton, conform purtătorului de cuvânt al fostului premier. Aceasta din urmă a fost propusă de liderii socialişti europeni pentru postul de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe. De la 1 ianuarie, Catherine Ashton va ocupa atât acestă funcţie, cât şi cea de vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Şeful diplomaţiei britanice, David Miliband, considerat favorit, s-a retras, dar numele său continuă să fie vehiculat. Italianul Massimo D’Alema este sprijinit de socialiştii europeni, care revendică această funcţie, dar candidatura fostului comunist e contestată de unele state din estul UE.
Şeful guvernului socialist spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, l-a propus în ultimul moment pe ministrul său de Externe, Miguel Angel Moratinos.
Numeroasele candidaturi au complicat discuţiile summitului de la Bruxelles, la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu.

Related posts

Leave a Comment