Greva foamei la Vâlcea: doi sindicalişti de la fostele Uzine Sodice Govora au fost daţi afară şi alţi 72 sancţionaţi

Se întâmplă în România anului 2017: liderii de sindicat dintr-o fostă companie de stat, privatizată de polonezi au fost daţi afară, iar alte peste 70 de persoane au fost sancţionate, în diferite moduri, pentru că au cerut renegocierea valorii tichetului de masă acordat. Cei doi concediaţi au intrat în greva foamei, dar gestul lor nu a avut niciun efect. O româncă studentă stabilită în Suedia s-a alăturat cauzei sindicaliştilor şi a făcut greva foamei timp de 52 de ore. Reprezentanţii companiei poloneze nu au dat niciun răsoun protestatarilor, în ciuda intrevenţiei prefecturii Vâlcea. 

Cei doi lideri de sindicat, Dumitru Buharu şi Mărin Dumitru au fost daţi afară la începutul lunii aprilie, de către conducerea CIECH Soda din Vâlcea, după ce au cerut, alături de alţi 72 de membri de sindicat, în cadrul unei discuţii cu directorul companiei, creşterea valorii bonului de masă cu aproximativ 6 lei (de la 9,57 la 15 lei). Şi ceilalţi sindicalişti care au participat la discuţie au fost sancţionaţi: tăieri din salariu, retrogradări, avertismente. 

 

Vâlceanca Natalia Ginghină, în vârstă de 31 de ani, stabilită în Suedia, angajată a Forţelor de Muncă din Suedia, a decis să se alăture cauzei sindicaliştilor din oraşul său natal. Ea a intrat în greva foamei, timp de 52 ore şi a cerut, în repetate rânduri, o poziţie oficială din partea conducerii româneşti a companiei, dar şi a societăţii poloneze-mamă.

 

“Domnule Urbanowski, vă informez că începând de astăzi dimineaţă de la ora 7:00 sunt în greva foamei în faţa Prefecturii Vâlcea, în semn de solidaritate cu foştii dvs. angajaţi, concediaţi abuziv şi deopotrivă cu cei încă angajaţi, dar ce au suferit sancţiuni, şi cu tot personalul care lucrează în condiţii fizice şi psihice nocive. Aceasta ca urmare a imaginii despre compania dvs, conturată în funcţie de datele disponibile mie acum, ca şi simplu cetăţean. Menţionez că nu am nicio altă legatură cu fabrica şi angajaţii dvs. decât că sunt oameni ca şi noi, cu nişte drepturi fundamentale care se pare că le-au fost încălcate, iar eu îi voi sprijini cât de mult pot. Sunteţi binevenit să mă contactaţi direct pentru a-mi explica situaţia din punctul dvs de vedere, dacă este ceva ce am înţeles greşit sau pentru a afla pretenţiile mele dacă acestea nu au ajuns deja la dumneavoastră prin intermediul presei”.

 

Conducerea companiei poloneze nu a răspuns, până acum, tinerei care s-a solidarizat cu cei concediaţi, dar şi cu cei care au fost sancţionaţi. „Din ce înţeleg de la cei care au vorbit cu mine, toţi angajaţii CIECH Sodă România lucreză într-un mediu nociv fizic şi psihic. Nu mai au curaj să lupte pentru drepturile lor. Le este frică şi să dea un like pe Facebook protestului meu, ca nu cumva să vadă conducerea societăţii”, a declarat pentru ClujToday.ro Natalia Ginghină.

 

Tânăra s-a decis să facă public abuzul din oraşul său natal, atât prin greva propriu-zisă, prin diverse postări în mediul online, cât şi prin distribuirea unui manifest cu întreaga situaţie de la Vâlcea, în Sibiu şi Cluj-Napoca. Ea doreşte să trezească solidaritatea şi în alţi concetăţeni şi, totodată, să ajute la rezolvarea situaţiei celor sancţionaţi şi a celor care lucrează sub presiune.

 

„Singurul beneficiu personal din acest demers al meu este să îmi recapăt încrederea în autorităţi şi în dreptate, ca la un moment dat să mă pot întoarce acasă, chiar dacă asta se va întâmpla în 2050, când voi ieşi la pensie”, a mai spus Natalia Ginghină.

 

Vedeţi mai jos o înregistrare cu Adrian Mugioiu, preşedintele Sindicatului Sodistul, din CIECH Sodă România. Sursa: Timpul de Vâlcea

 

 

Interviu lideri de sindicat şi Natalia Ginghină:

 

 

 

Related posts

Leave a Comment